Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageÖverlevarna som byggde landet

Överlevande från Förintelsen protesterade under den gångna hösten mot den israeliska regeringens förslag att omplacera tyska skadeståndspengar till andra ändamål. Protesterna lyckades och regeringen ändrade sitt beslut.
Av Nechemia Meyers  Foto Zoltan Kluger, Moshe Milner/GPO


Överlevande från koncentrationslägret Buchenwald på väg till Israel på skeppet Mataroa.
I mitten av 1950-talet sammanträffade Israels dåvarande premiärminister Ben Gurion med Västtysklands dåvarande förbundskansler Adenauer. Ben Gurion gjorde anspråk på att Tyskland skulle betala ut skadestånd till Israel samt till dem som överlevt Andra Världskriget, en slags livslång pension som i folkmun brukar kallass "Wiedergutmachung" - gottgörelse.

Till skillnad mot överlevande i resten av världen fick de som kom direkt till Israel inte någon personlig pension. Den israeliska staten fick en klumpsumma som aldrig fördelades bland de överlevande. Fram tills för ett par år sedan fanns inte någon pensionslag i Israel vilket ledde till att de som gick i pension enbart fick ett minimibidrag på 1 000 shekel/månaden.

Detta har lett till att många äldre tvingats leva under existensminimum och inte ens haft råd att köpa sig de mediciner de behövt.

När regeringens förslag om att pengarna skulle gå till annat än de överlevande kom, fick det droppen att rinna över bägaren. Många överlevande samlades och protesterade utanför den israeliska premiärministerns kontor iklädda randiga fångdräkter under slagord som "Holocaust är fortfarande här" och "jag överlevande - fattig överlevande". Förslaget drogs tillbaka och det beslutades i stället att de som suttit i koncentrationsläger och i getto skulle få en summa pengar av staten.

260 000 överlevande från Andra Världskrigets fasor bor i Israel för närvarande, man uppskattar att siffran minskar med 35 personer varje dag. Hälften av dessa kom till Israel i samband med landets självständighet 1948 även om vissa lyckades ta sig förbi britterna redan efter krigsslutet. Den andra hälften har kommit från Östeuropa under de senaste tio åren i samband med Sovjetunionens fall. 1951 stod de för drygt 30 procent av landets befolkning.

Det israeliska samhället har mycket att tacka de överlevande för. Tusentals överlevande, bland dem ensamma från hela släkter, tvekade aldrig att ta värvning och strida för sitt nya hemlands självständighet endast tre år efter krigsslutet. Man uppskattar att av de cirka 6 000 israeler som dog i självständighetskriget var hälften överlevande.

Listan över överlevande från Förintelsen som bidragit till det israeliska samhällets utveckling kan göras väldigt lång. Några värda att nämnas är Moshe Zanbar, tidigare ordförande för Bank of Israel, Dov Shilonski, tidigare talman i Knesset, Israel Meir Lau, tidigare överrabbin i Israel och nu rabbin i Tel Aviv, Ephraim Kishon, världskänd satirisk författare och Tommy Lapid, tidigare justitieminister.

En annan överlevande som betytt mycket för det israeliska samhället är den före detta chefsjuristen, Aharon Barak, vid israeliska Högsta Domstolen. Han jämförs ofta med amerikanen John Marshall som sägs ha varit med och omvandlat den amerikanska motsvarigheten. Barak skulle aldrig ha överlevt kriget om inte hans föräldrar beslutat sig för att smuggla ut honom ur gettot i Kovno i en resväska och lämna honom hos en litauisk bonde fram till krigsslutet. Alla överlevde och 1947 emigrerade de tillsammans till Israel. Barak är känd för sina provokativa tolkningar av de israeliska grundlagarna och har ständigt utmanat Knesset. Hans handlingar, men aldrig hans intelligens, har ofta varit kritiserade. Man kan spekulera i om inte världen hade varit en bättre plats om fler resväskor likt Baraks hade smugglats ut.


Överlevande protesterar utanför premiärministerns kontor i Jerusalem mot indragna bidrag. På skyltarna står det bland annat "jag överlevande - fattig överlevande" och "Holocaust är fortfarande här".
En annan överlevande värd att nämna är Meir Wilchek. Av en händelse varnades hans mor, syster och han av en vänligt sinnad tysk och lyckades ta sig från utkanten av Warszawa till norra Polen som då ockuperades av ryssarna. Då mamman inte ville bli rysk medborgare skickades den lilla familjen med tåg till Sibirien där de med nöd och näppe överlevde.

När de polska judarna fick lov att lämna Ryssland tog sig familjen till Israel där de bodde i ett tältläger nära Rehovot. Meir Wilchek gick i en religiös grundskola men tilläts inte att använda kippa i det sekulära gymnasiet, vilket ledde till att han grundade ett religiöst gymnasium. När han senare i livet inte fick tillträde till erkända högskolor var han en av dem som organiserade liknande studier vid Weizman-institutet. Deras första doktorstitel gick också till Wilchek. Idag har han vunnit internationellt erkännande för sin grundforskning inom medicin.

Professor Wilchek är en framstående forskare men vad som verkligen karakteriserar honom, och många av de överlevande från Andra Världskriget, är hans beslutsamhet att ta sig igenom de svårigheter som finns framför honom, oberoende av vilka de är.

Inte alla överlevande är lika beslutsstarka och begåvade som Wilchek, men de flesta har funnit sig tillrätta i Israel. Om de ska protestera i framtiden ska det vara sida vid sida med sina israeliska bröder och systrar, för att de överlevande, deras barn och barnbarn utgör ryggraden i Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!