Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageGränslösa fåglar

Homeros och Aristoteles skrev om hur miljontals fåglar förflyttar sig varje höst och vår, hur de flyger tusentals mil till en plats med bättre föda för att sedan återvända hem för att bygga bo och föda upp sina ungar.

Även Bibeln brottas med ämnet. "Är det din vishet som får höken att flyga och med utbredda vingar styra mot söder?" (Job 39:29)

Älskar man fåglar, ja, då är Israel rätt plats i världen att åka till.
Av Janet Mendelsohn Moshe Foto Flickr

Israel befinner sig i korsningen mellan kontinenterna Europa, Asien och Afrika och är fågelälskarnas paradis. Över 500 miljoner fåglar passerar över det smala luftrummet två gånger per år. På hösten är de bevingade gästerna på väg till Afrika och på våren återvänder de i mängder till Europa och Asien. Cirka 85 procent av världens alla vita storkar passerar över Israel två gånger varje år. Via radar, satelliter och bra kikare kan man följa deras liv. Anstormningen av fåglar har gjort att världens fågelskådare hittat ett nytt tillhåll och fågelskådarstationer finns numer över hela landet.

Israeliska, palestinska och jordanska elever undervisas om de fåglar som passerar över deras huvuden via ett program som kallas "Flyttfåglar känner inga gränser". Detta program har utvecklats av det internationella fågelskådningscentret i Latrun (mellan Jerusalem och Tel Aviv) och av ornitologen Yossi Leshem. I Israel går han under smeknamnet "fågelmannen". Han erkänner villigt att han har haft pippi på fåglar större delen av sitt liv. Utöver skolundervisningen arbetar han med att få fiskodlande kibbutzer att få en vänligare inställning till de bevingade gästerna och för att hålla fåglarna på avstånd har han hjälpt till att bygga upp matplatser med kikärtor, jordnötter och majs, något som ger fåglarna annat att välja på än bara fisk.

Leshems kanske mest kända projekt är nog som sett till att uppmärksamma Israels flygtrafikansvariga på fåglarnas flygvägar. Leshem doktorerade på flyttfåglars precision och kontaktade därefter det israeliska flygvapnet om detta. Därefter har förbud på lågt flygande flygplan utfärdats på vissa sträckor under våren och hösten.

- Flyttfåglar följer precisa flygvägar och håller sig på specifika höjder, förklarar han. Antalet krockar mellan fåglar och flygplan har efter detta minskat med 88 procent och sparat in över 660 miljoner dollar i materialkostnader. För att inte tala om liv som inte längre går till spillo.

I Jerusalem nära Knesset har han låtit bygga ett observatorium som även ger möjlighet att ringmärka fåglar. Platsen lockar till sig besökare och volontärer från hela världen.

Fågelintresserade svenskar uppmanas att logga in på www.birdingisrael.com för mer information. Sajten erbjuder bra fågelskådarturer, information vilka arter som är aktuella för närvarande samt mycket annat. Höst och vinter rekommenderas kibbutz Lotan nära Eilat, från december till februari är det Jordandalen samt närheten av Gennesarets sjö som gäller och från mars till maj bör man befinna sig i Huladalen, Galiléen och Golanhöjderna.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!