Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageEtt land som flödar av
hummus & falafel

Fråga vilken utflyttad israel som helst vad han eller hon saknar mest från hemlandet, så svarar nio av tio: hummus! I snitt äter varje israel cirka tio kilo hummus per person och år. Till det kommer en hel del pitabröd och en mängd falafel.
Av Margarete Nudel  Foto Flickr

Många tillsammans med mig passar på att ta med sig hummus till Sverige efter ett besök i Israel. Smaken och konsistensen på den israeliska hummusen går bara inte att uppbringa här. Israeler kan ägna timmar åt att argumentera för den bästa sorten, och röran har till och med egna fanklubbar. Hummusens huvudstad är Jaffa, där finns specialrestauranger som bara serverar hummus och stänger när rätten tar slut.

Huvudingrediensen är kikärtor som kokas mjuka (minst två timmar) och därefter stöts eller mals till en mjuk massa. I massan blandas tahini (sesampasta), vitlök, salt, kummin och citron. Varje hummustillverkare med självkänsla hävdar med bestämdhet även en egen speciell hemlig ingrediens. Rätten serveras traditionellt på ett djupt fat, toppad med lite hackad persilja och en aning olivolja. En annan variant på temat är att servera hummus tillsammans med kokta bruna bönor (hummus ful = böna på hebreiska)

De flesta israeler uppfattar hummus som ett israeliskt påfund. Å andra sidan äter de flesta israeler helst hummus på en arabisk restaurang så frågan blir: vem uppfann den? Människan har känt till, och skördat kikärtor, i minst 9 000 år. De gamla grekerna och romarna älskade och använde dem i många rätter. Den första dokumenterade användningen av kikärtor för att göra hummus är från korsfarartiden i gamla Israel. Rätten "hamitz" nämns även i Talmud.

Hummus har blivit mycket trendigt under de senaste åren och röran har smugit sig in på många fina restauranger som en förrätt och ett bra komplement för oss vegetarianer. Dock bör en varning utfärdas, den som tänker på midjelinjen bör hålla igen! En israelisk studie visar att 100 gram hummus innehåller mellan 320 - 350 kalorier, till det kommer ett pitabröd på ytterligare 270 kalorier.

Å andra sidan ligger glykemiskt index (GI) för hummus på låga tolv vilket är väldigt bra. Hummus innehåller dessutom mängder av protein, och sesampastan är full av mineraler, så är det något man bör skära ner på så är det väl brödet? Trist eftersom färsk pita är ljuvligt. Genomsnittsisraelen konsumerar cirka tio kilo hummus om året, ett tillskott på 15 000 kalorier eller motsvarande 2,5 kilo kroppsvikt/år. Dit har vi svenskar ännu inte nått.

Falafel är den näst vanligaste rätten baserad på kikärtor. Ibland är de formade som bollar, ibland som platta burgare. De kan vara ljust bruna eller mörkbruna, ytan kan vara grynig eller slät. De uppblötta kikärtorna hackas/mals och blandas med koriander, vitlök, kummin, salt och peppar och friteras därefter i olja. Vissa blandar i lök, persilja, paprika och/eller sesamfrön. Uppblött bröd och bakpulver används för att göra falafeln luftigare. 100 gram falafel innehåller 325 kalorier.

En vanlig teori är att falafeln uppfanns för cirka 1 000 år sedan av egyptiska kopter som tog med den till Mellanöstern. En annan teori hävdar att falafeln är mycket äldre och att den uppfanns minst 600 år innan vår tideräkning i Indien där kikärtor är ett vanligt inslag i hushållet. Andra hävdar att rätten uppfanns i det antika Egypten av de judiska slavarna som efter uttåget tog med sig den till det Heliga Landet.

Oberoende av vilken teori som stämmer var det israeler som började stoppa falafel i pitabröd och exporterade rätten till Europa och USA i början av 1970-talet. Det är vi andra mycket tacksamma för.

Hummus istället för Prozac?

Det är ett väl känt faktum att kikärtor innehåller stora mängder tryptofan, en aminosyra som behövs för att bygga serotonin (kroppens "lyckohormon"). Brist på serotonin kan leda till humörsvängningar och mindre depressioner. Droger som bland annat Prozac höjer serotoninhalten i kroppen. Mat med hög halt av tryptofan har samma effekt.

Israeliska forskare hävdar att en av anledningarna till att kikärtan tidigt blivit en populär växt är just den humörhöjande effekten. Hummus någon?Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!