Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageAnsiktslyft
för 100 miljoner dollar!

Efter år av terrorattacker försvann både turister och invånarna. Ett stabilare säkerhetsläge har gjort att staden Jerusalem nu ska locka till sig dem igen.100 miljoner dollar ska satsas på en ansiktslyftning med uppfräschning av stadens torg samt billiga studentbostäder.
Av Gail Lichtman, IPS  Foto Jerusalem Foundation

Ingen annan stad har det stridits så mycket om som Jerusalem. Den har belägrats dussintalet gånger och förstörts, i alla fall bitvis, vid 32 olika tillfällen. De två senaste årtiondenas terrorattacker har också lämnat sina spår i staden. Mycket av den hemtrevliga shoppingen som staden tidigare bjöd på har flyttat ut från stadskärnan till större, men inte lika mysiga, shoppingcenter. Bostäder har ersatts av kontor och många unga singlar och barnfamiljer har valt att bosätta sig utanför staden.

Men det ska det bli ändring på framöver. Området från Jaffa porten till Mahane Yehudamarknaden kommer att få ett ansiktslyft för 100 miljoner dollar. Detta i kombination med den nya spårvägen för 450 miljoner dollar som lättare ska kunna transportera människor till och från staden.

- Staden satsar på en total renovering av stadskärnan med uppgradering av infrastrukturen. Vi vill få tillbaka de boende, kulturen och livet in i området igen. Vi kommer att bygga mer än en miljon kvadratmeter, säger Asaf Vitman, ordförande för Eden Company som leder själva projekteringen.

Finansieringen sker bland annat med hjälp av Jerusalem Foundation som sedan 40 år tillbaka har en aktiv roll i utvecklingen av staden Jerusalem med tonvikt på stadskärnan. För att locka fler unga till staden talar man även om att flytta på konstskolan Bezalel till det "ryska" området, det område där stadens nattliv är som hetast, samt bygga billiga studentbostäder nära Hillel Street. Fler och bättre mötesplatser hoppas man kunna uppnå genom att fräscha upp en del av stadens centrala torg. Zion Square har ritats om av den namnkunnige arkitekten/skulptören Ron Arad som Menorah skrivit om tidigare.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!