Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageAnnorlunda semester Kan det kallas för semester om man går upp för att arbeta vid halv fem på morgonen? Jo, om man åker till Israel för att delta i arkeologiska projekt. Ända sedan utgrävningen av Masada 1964-65 har hundratals människor från hela världen kommit varje år för att delta i någon av de arkeologiska utgrävningar som pågår.

Text och bild Israel Ministry of Tourism

Om man är intresserad av historia och gamla stenar är Israel verkligen rätt land att besöka. I princip kan man känna historiens vingslag i varje stad. För intresserade erbjuder landet även möjlighet att komma i kontakt med några av världens främsta platser av arkeologiskt intresse. Många av utgrävningarna är sponsrade av universitet såsom Harvard, Tel Aviv University och Hebrew University i Jerusalem. För den som anmäler sig som volontär är dessa utgrävningar ett sätt att ta vara på en unik möjlighet att få levandegöra historien tillsammans med människor från hela världen.

Många av Mellanösterns största arkeologiska fynd har gjorts relativt nyligen. Till exempel upptäcktes för en kort tid sedan en stor hamn under vattenytan utanför Caesarea vid Israels Medelhavskust. Den äldsta kända synagogan upptäcktes för endast ett par år sedan i närheten av Jeriko och nu senast Herodium, Herodes begravningsplats. Trots att inte varje volontär har turen att göra en historisk upptäckt är utgrävningsplatserna fulla av artefakter såsom keramikskärvor, pilspetsar, statyetter, pärlor, mynt och ben. De olika platsernas historia varierar från kananitiska till islamiska, från romarna till korsfararna.

Den kulturella upplevelsen som är resultatet av att arbeta inom ett gemensamt projekt med andra nyfikna entusiaster från hela världen är svår att efterlikna. Arbetet vid utgrävningarna påbörjas i de flesta fall strax innan gryningen så att det kan avslutas innan dess att hettan tar över. När solen är som starkast passar man på att ta en siesta och äta lunch. Vanligtvis hinner man med ytterligare några timmars arbete innan middagen och kvällarna ägnas åt att umgås och lära känna varandra bättre.

De flesta av arkeologerna som leder utgrävningarna samt de som arbetar på plats ger informella lektioner om historia och arkeologi samt området för själva utgrävningen. Volontärer uppmuntras att ställa frågor om utgrävningen så att de ska ges möjlighet att uppskatta alla aspekterna av arbetet. En del utgrävningsexpeditioner erbjuder även kurser som sponsras av de olika utbildningsinstitutionerna.


  • Varje volontär behöver ha ett "frivillighetsarbetsvisum" (B4), det kan man få i samband med passkontrollen på väg in i landet.
  • Inga förkunskaper krävs.
  • Deltagare förväntas betala sin egen resa och oftast även betala en mindre avgift för mat och boende. Vissa utgrävningar är gratis.
  • Varje utgrävning har sitt eget boendearrangemang, det kan handla om allt från sovsäckar utomhus till vandrarhem eller kibbutz.
  • Logga in på www.antiquities.org.il/home_eng.asp för information om kommande utgrävningar. Där kan man även följa utgrävningen vid Mughrabi rampen i realtid.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!