Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMarknadsmässigt

Vad är väl ett besök i Tel Aviv utan ett besök på några av stadens fantastiska utomhusmarknader?
Av Margarete Nudel  Foto Margarete Nudel, Ministry of Tourism

Vem mer än jag tycker det är roligt att handla på marknader i Tel Aviv? Ja, jag menar inte de otaliga stormarknaderna med sina färdigförpackade varor prydligt uppställda i gångar där köpet avslutas med ett drag i kreditkortshållaren. Nej, utomhusmarknader ska det vara för min del. Där finns en osannolik blandning av shoppare, försäljare och språk. Även om hebreiska är det dominerande språket på stormarknaden så verkar man kunna handla, och framför allt köpslå, på såväl ryska, arabiska, franska, jiddisch, kinesiska för att inte glömma engelska och polska, på utomhusmarknaderna.

Störst av alla marknader i Tel Aviv är Shuk HaCarmel på Carmel Street. Tidiga morgnar tar sig små leveransbilar fram på gågatan för att leverera sitt gods men man behöver aldrig oroa sig för att bli överkörd av en bil. Däremot finns en mycket stor och överhängande risk att ens sandalklädda fötter körs över av en liten dam med shoppingvagn typ "dramaten" bakom sig. Om man inte absolut måste uppleva hur israelerna själva shoppar som bäst bör man undvika fredagsrusningen, då är det nämligen fullständig "ballagan" (kaos på hebreiska) på shuken.

Marknaden är indelad i två sektioner; den nedre delen vars del man lättast når från Neve Tzedek-sidan består främst av stadens färskaste frukt, grönsaker, kryddor, blommor, bakverk, kött, fisk och ost. Det är där man hittar de bästa tomaterna, den krispigaste salladen och de bästa jordgubbarna vid sidan av alla möjliga och omöjliga färska och torkade bladkryddor. Smaklökarna riktigt slår i takt i gommen av glädje.

Köttavdelningen är inte något för mig, lukten är överväldigande. Om du föredrar att köpa ditt kött hygieniskt inslaget under krympplast, handla inte där. Samma gäller om du inte vill se levande karpar hjälklubbade inför dina ögon.

Nära kött- och fiskavdelningen finns gott om små hål-i-väggen restauranger där man kan avnjuta hemgjord hummus med varm pita direkt från ugnen. Det går att välja mellan irakisk- tunisisk och israelisk pita. Se upp för små marinerade chilipeppar som serveras till, de är jättestarka. Passa på att pröva "kubbe" (lammfärs kryddad med kanel och andra kryddor insvepta i ett bulgurtäcke och därefter friterat), eller varför inte kebab? Allt finns tillgängligt från tidig morgon. På marknaden finns även miniatyrbagerier med snålvattenframkallande bakverk och bröd.

Den andra delen av shuken ligger med ingång från Allenby Street. Där finns kopior av Dolce & Gabbana handväskor, Calvin Klein underkläder, Polo tröjor, Timberlandskor och BH i världens alla bokstavskombinationer. Uppmärksamma shoppare kan fynda fyra par kvalitetskalsonger för tio shekel, tofflor för 25 dito eller fantastiska barnkläder för en spottstyver. Här finns även leksaker, makeup, hattar, kepsar, bälten, souvenirer. Ja, i princip allt. Vissa försäljare blir nästan förorättade om du inte förhandlar om priset.

Ännu lägre priser på kläder hittar man på andra sidan Allenby, på Bezalel Street. Hit kommer många för att göra klädesfynd. För att hitta rätt storlek och färg måste man utrusta sig med stort tålamod för att sedan gräva sig långt ner i högarna, men om man har en tight budget är detta rätt plats att gå till. Bezalel var tidigare stadens falafel center men idag finns tyvärr bara ett stånd kvar. Ståndet ser likadant ut som det gjorde för 35 år sedan men kvaliteten på falafeln är fortfarande hög.

Varje tisdag och fredag slår utomhusmarknaden på Nahalat Binyamin upp sina portar. Den befinner sig på Sheinkin Street, en tvärgata till Shuk HaCarmel och består av hantverksprodukter. Här kan konstnärer och konsthantverkare hyra bord och sälja sina produkter direkt till kunden. Vissa av produkterna platsar i de finaste gallerier men ligger långt under i pris. Själv har jag bland annat släpat hem en handdrejad salladsskål i turkos med utsirade blommor och en brödkorg i flätat, lackat, israeliskt tidningspapper som man fortfarande kan läsa texten på. Helt underbara saker! Ett av mina favoritstånd är kvinnan som säljer tankespel av trä. Här finns fyra trätärningar med olika motiv på varje sida. Det gäller att samma motiv hamnar med samma sida på alla sex sidor på alla fyra tärningarna. Låter lättare sagt än gjort, en chans på 6 000 att alla hamnar rätt. Man får med sig lösningen på en separat papperslapp och tur är det. Nahalat Binyamin missar jag aldrig. Bakom den överfyllda gången finns fullt av små kaféer och tygaffärer med låga priser för den som gillar att sy själv.

Hemligheten bakom det mesta är att köpslå.
En lite ovanligare plats är kryddmarknaden, eller snarare kryddgatan, Levinsky Street. Här finns kryddor, nötter, te, torkade frukter, pasta och mycket annat i lösvikt. Allt är pinfärskt och långt under butikspriserna. Doften som slår emot en när man går de få kvarteren fram, är fantastisk. Det är här man ska köpa pistachenötter, torkade aprikoser och zata, den typiska mellanösternkryddblandningen baserad på körvel.

Varje stad med självaktning brukar ha en loppmarknad. I Tel Aviv befinner sig den i den södra delen av staden, strax efter infarten till Jaffa. Även här finns en intressant blandning av personligheter bland försäljarna, något som bidrar till platsens charm. I samband med den stora ryska invandringen på 1980- och 90-talet kom även nya bidrag av keramik, glas, möbler och mattor i en stil som sveper en tillbaka decennium i tiden. Här bör man hålla ordentligt koll på sin plånbok och handväska, risken för ficktjuvar är överhängande men när man en gång säkrat sina värdeföremål kan man köpslå tills stämbanden värker.

En liknande loppis, dock utan möbler, finns att besöka varje fredag vid Dizengoff rondellen. Mängder av småprylar, gamla mynt och medaljer, frimärkssamlingar, antika lampor, glas, fotografier och vykort vid sidan av skyltar från flygplan med texten "får ej tas bort från flygplanet" blandas i en salig röra. Ha det så kul!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!