Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageDörren till världen

Israels största internationella flygplats, Ben Gurion International Airport, strax utanför storstaden Tel Aviv, tjänar som landets port till resten av världen. På årets alla dagar, utom Jom Kippur - Försoningsdagen, anländer eller avreser tusentals människor från och till världens alla hörn.
Av Martin Geifman Foto Ben Gurion Airport

1936 grundades föregångaren till Ben Gurion Airport, Lydda Airport, av britterna. Den tjänade främst som en bro mellan Europa, Asien och Afrika. Efter Andra Världskriget återvände civilflyget och redan 1946, två år innan staten Israel grundades, öppnades den första reguljära turen mellan USA och Israel. 1948 passerade cirka 40 000 personer flygplatsen. Sedan dess har siffrorna pekat stadigt uppåt med en topp år 2000 på cirka 9,3 miljoner personer.

Den stadiga ökningen av passagerartrafik har tvingat det israeliska luftfartsverket att bygga ut flygplatsen med jämna mellanrum. Det senaste bygget färdigställdes i november 2004 och terminal 3 anses vara en av världens mest avancerade internationella terminaler. Själva bygget initierades av Yitzhak Rabin och tog över tio år att färdigställa. Den totala notan slutade på över en miljard dollar, det största och dyraste infrastrukturprojektet i landets historia.

Den nya terminalen har kapacitet att hantera tio miljoner passagerare per år. Under förra året passerade 8,8 miljoner människor och även om det är färre personer än toppåret 2000 handlar det ändå om en ökning på nära 3,7 procent från 2005 och drygt 15 procent från året dessförinnan. Om denna positiva trend fortsätter kommer terminalen snart att nå sin maximala kapacitet. Vid behov kan man bygga ut med fler än dagens tre utgångar och därmed hantera upp till 16 miljoner passagerare om året.

Den nya terminalen är verkligen imponerande. Bakom den vackra ytan finns dessutom internationell teknik av högsta klass. Terminalen täcker ett område på 1,7 miljoner kvadratmeter, varav 270 000 är bebyggda. Som kuriosa kan nämnas att den tidigare terminalen hade 50 000 kvadratmeter bebyggelse.

Ledande arkitekter från Israel och världen har tagit med den israeliska själen och rådande trender när de planerade, designade och genomförde projektet med ordet användarvänlighet som ledstjärna. Nu kan man ta sig till och från flygplatsen och Tel Aviv på ett smidigt sätt med snabbtåg på cirka tio minuter.

Incheckningshallen består av 132 luckor och passagerare och eventuella medföljare kan därefter säga farväl i en speciell hall som kallas för "Bye och Buy", ett kommersiellt center med stort panoramafönster över flygplatsen innan det är dags för passkontroll och det stora taxfreeområdet som kallas för Rotundan.

Rotundan är ett område på 160 meter i diameter. I mitten finns ett runt vattenfall, caféer, bekväma stolar samt cirka 25 olika tax-free butiker. Passagerare tar sig till sitt flyg via en av områdets tre utgångar, var och en med åtta gates direkt till flygplanet via flygbryggor. Att man kan gå ombord direkt på planet är en signifikant förbättring mot den tid då passagerare togs till och från flygplanen med bussar.

Projekt terminal 3 har blivit en stor framgång. Flygplatsen rankades som den bästa av 40 deltagande europeiska flygplatser av både företags- och privatpassagerare under tredje kvartalet förra året. Globalt sett hamnade man på åttonde plats av 77 deltagare.

För den som besöker Israel för första gången ger flygplatsen ett första imponerande intryck av staten Israel, och för hemvändande israeler är den en välkomnande famn.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!