Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageIntresset för Förintelsen
ökar bland icke-judar

Unga tyskar, vars far- eller morföräldrar kan ha deltagit i mördandet av judar under Förintelsen, deltar nu i kurser på Yad Vashem, Förintelsemuseet i Jerusalem, för att lära sig mer om denna förskräckliga tid. Mellan 20-25 lärare får sin resa och undervisning betald av delstaten Nordrhein-Westfalen som gjort så varje år sedan 1998, för att lärarna i sin tur ska kunna undervisa tyska elever.
Av Nechemia Meyers Foto Yad Vashem

Yad Vashems internationella skola för studier om Förintelsen drar studenter från 22 länder och producerar undervisningsmaterial på elva språk. Precis som Tyskland var vissa av dessa länder antisemitiska smältdeglar, och vissa är det fortfarande. Ett av dessa länder är Ungern vars utbildningsdepartement har ett samarbetsavtal med Yad Vashem. Zoltan Loboda från det ungerska utbildningsdepartementet sa nyligen att utbildningen vid Yad Vashem hade gjort "stort intryck på de ungerska deltagarna". Italien, som under Andra Världskriget var allierat med Nazityskland, arbetar också väldigt nära Yad Vashem. Experter från Israel deltog under våren i fyra seminarier i Italien och under året kommer material från Förintelsen att finnas översatt till italienska. I Kroatien hade de dåvarande ledarna byggt upp egna dödsläger där såväl judar, serber, zigenare och regimkritiker mördades. Nu har 60 kroatiska lärare och deltagare från olika statliga departement genomfört utbildningen i Israel.

Tanken med utbildningen av europeiska lärare är inte bara att informera världen om det förflutnas barbari, utan även att ge deltagarna redskap och kunskap för att kämpa mot dagens återuppståndna antisemitism i länder som kämpade mot Hitler, Storbritannien exempelvis. De seminarier som hålls för britterna görs i samarbete med bland annat det brittiska krigsmuseet. Brittiska deltagare spenderar tio dagar i Israel och deltar i seminarier kring Förintelsen i London och Polen. En av vårens deltagare skrev i sin utvärdering: "Besöket i Yad Vashem gav mig inspiration för framtiden. Det gav mig även djupare förståelse för ämnet och en mängd olika idéer om hur jag ska lära ut detta i framtiden." En annan brittisk deltagare tyckte att det var klokt att man talade om det judiska livet i Europa innan Förintelsen istället för, som är vanligt i Storbritannien, koncentrera sig på förövarna.

Som kan förväntas, är utbildarna vid Yad Vashem nedslagna över det faktum att antisemitismen fortfarande lever kvar. Detta gör dock deras arbete än viktigare anser Doron Avraham, ansvarig för den europeiska avdelningen för Förintelsestudier vid Yad Vashem.

Hur ska jag lära ut detta i framtiden.
- Att lära sig om Förintelsen hjälper européer förbereda sig för kampen mot den växande främlingsfientligheten i Europa. Därför är de flesta europeiska ledare villiga att samarbeta med oss. De tycker också om hur vi närmar oss ämnet. Vi lär inte bara ut historien utan vi fördjupar oss i litteratur, filosofi, religion och psykologi. Det är viktigt att judarna inte bara framställs som offer. Vi undervisar i den rika judiska kultur som fanns före Andra Världskriget och det intellektuella och ekonomiska bidrag judarna gav i de länder de bodde i.

Även om Yad Vashems skola i Jerusalem är mycket viktig, har den ändå en begränsad räckvidd. 500-600 deltagare varje år är det maximala antalet elever. Därför har internet blivit ett slagkraftigt verktyg att sprida information på. Yad Vashem har on-line utbildning på engelska och hebreiska och snart tillkommer även polska och tyska. Skriftligt material finns på ytterligare ett dussin språk. Under år 2006 tre första månader besöktes Yad Vashems hemsida www.yadvashem.org av 1,5 miljoner besökare, ett snitt på 17 300 träffar om dagen! På minnesdagen för Förintelsens offer invigdes ytterligare en sajt om handlar som just den dagens händelser och utbildningsmaterial i samband med detta.

Nyligen har även on-line utställningen "Witness to the Holocaust" öppnats. Den innehåller bland annat källor från överlevande med originalfilmer, filmade vittnesmål, bilder, dagböcker och mycket annat.

Ett annat sätt att använda internet är via video-konferenser. Lärare i Israel kopplar upp sig med elever, före detta förövare och överlevare från Australien, Italien och Amerika.

Den internationella skolan, och Yad Vashem generellt, lägger stor vikt vid de icke-judar som riskerade sina liv, och ibland förlorade dem, i sin strävan att rädda judiska liv. 1982 hade Departementet för de Rättfärdiga samlat in cirka 4 000 namn, idag finns över 22 000. Ingen vet varför dessa människor agerade som de gjorde under dåvarande omständigheter, men avdelningen har en intressant teori om deras motivation och mördarnas motivation.

- Den senare gruppen utförde industrialiserat mördande. De hävdade att de bara "lydde order" och även om det inte ursäktar dem, så stämmer det. På andra sidan fanns räddarna som uppvisade ett helt annat fenomen. Det var människor som tog individuella beslut i strid med de då rådande socialt accepterade normerna. De visade sig vara ultimata humanister, utan förväntningar om belöningar eller publikt erkännande.

Yad Vashem (hand och namn) grundades 1953 av den israeliska regeringen. En av huvuduppgifterna har varit att dokumentera det judiska folkets historia under Förintelsen och se till att bevara minnena och berättelserna av dem som överlevde och de sex miljoner människor som mördades.

Arkiven innehåller cirka 62 miljoner sidor dokument och drygt 267 000 fotografier, i "Hall of Names" har överlevande familjemedlemmar, släkt och vänner skickat in uppgifter på dem som inte längre lever. Idag finns alla inlämnade namn att söka på internet via Yad Vashems hemsida www.yadvashem.org.

Den störste hjälten

Av alla fantastiska män och kvinnor som hjälpte till att rädda judiska liv under Andra Världskriget var nio stycken svenskar. En stjärna lyser dock starkare än de andra, hans namn är Raoul Wallenberg, sekreterare vid den svenska ambassaden i Budapest i juli 1944.

Han räddade mängder av judiska män, kvinnor och barn från de nazistiska gaskamrarna. För att lyckas med detta utfärdade han tusentals skyddspass. Dessa dokument räddade många, många liv men inte Wallenbergs eget. Han togs tillfånga av ryssarna när de befriade Budapest från tyskarna. Fram till dags dato är det inte klarlagt exakt när och hur han dog.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!