Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMed sinne för humor

Fråga: Hur många israeler behövs för att byta en trasig glödlampa?
Svar: Trettio. En som byter glödlampan och 29 som diskuterar processen och kommer med motstridiga råd till den som utför jobbet.

Av Yonathan Danilowitz, Israir Magazine Illustratör Eva-Marie Wadman

Alla israeler tycker om att ge goda råd. Ingen israel har fram till dags dato dock någonsin erkänt att hon eller han har givit ett felaktigt råd. Det betyder att om någon hör ett samtal och lägger sig i (och ingen israel missar någonsin det gyllene tillfället att lägga fram sin sida av saken!) riskerar du att missa flyget hem innan de kommit fram till det slutgiltiga svaret.

Att lyssna till israeler som diskuterar är en lektion i antropologi. Observera kroppsspråket. Vi är en nation som skulle tystna om våra händer bands bakom våra kollektiva ryggar. Vi gestikulerar och signalerar vilt, samtidigt som vi använder oss av hela kroppen för att förstärka vår synpunkt. Israeler skrattar högt, de skriker och vrålar när de är arga. Vi ler med hela kroppen och vår glädje sveper om dig vid rätt tillfälle. Det allmänna mottot verkar dock vara: "varför tala lågmält så att enbart den du tilltalar kan höra dig, när det går att bröla så högt att alla i närheten kan få ta del av din visdom?".

Israeler har omfamnat den nya mobiltelefonteknologin helhjärtat. Israel är världens mobiltätaste land, före Finland och Sverige. Israeler ä-ä-ä-älskar sina mobiltelefoner! Vi har dem alltid redo, somliga har till och med två eller tre stycken för säkerhets skull. Ingen restaurangägare vågar förbjuda mobilanvändande, även om vissa obskyra skyltar med uppmaning om att gästerna bör stänga av sina telefoner har börjat dyka upp. Innan varje teaterföreställning, musikal eller konstnärligt framträdande, innan varje bioföreställning, föreläsning eller presentation uppmanas publiken att se till att deras mobiltelefoner är avstängda. Det lyckas aldrig…

Hej och hej då är samma ord på hebreiska; shalom. Vissa hävdar att detta beror på att israeler inte riktigt vet åt vilket håll de är på väg. För många år sedan, på den tiden då det tog sju år att få en fast telefonlinje, brydde man sig inte om att ringa till varandra, vänner dök bara upp. Detta har ändrats snabbt. Idag bestämmer vi möten via mobilen och ses ofta över en kopp kaffe. Efter det inledande shalom går vi rätt på kärnfrågorna, här finns inga hämningar och knappt några samtalsämnen är förbjudna i det israeliska samhället. Sex? Politik? Religion? Ju mer, desto bättre. Bli inte förvånad om dina israeliska vänner frågar dig hur mycket du tjänar eller hur du röstade i det senaste riksdagsvalet. Att hålla tillbaka saftiga bitar av information är inte bra. Du kan dock trösta dig med att det du berättar allt för ofta går in genom ena örat och ut genom det andra då din israeliske konversationspartner helst pratar själv.

Bli inte förorättad - hon försöker bara vara hjälpsam.
Vi talar med dig på engelska även om vi bara kan hebreiska. Dina vänner har kanske köpt sig en ny "sveh-sher" (sweatshirt) eller ett par "jinsim" (jeans)? De har kanske använt sig av sina "embrex" (hand brakes) eller haft problem med "bakax" (back axle). Har du tur blir du kanske inbjuden till "tenksgiven" (Thanksgiving). Som i så många andra länder verkar israeler dessutom tro att bara man säger något tillräckligt högt på hebreiska så kommer den andra personen att förstå. Därför gäller det att inte bli förorättad om servitrisen skriker åt dig, hon försöker bara vara hjälpsam.

Och så var det detta med trafiken. Den första trafikregeln lyder; kör vid grönt ljus. Den andra lyder; kör vid gult ljus. Den tredje lyder; kör lite försiktigare vid rött ljus. Tyvärr är vi en nation av galna bilförare och trafikolyckorna är alldeles för många. Mitt bästa råd är att ta bussen, tåget eller en taxi och luta dig tillbaka. Israeler tar det som en personlig förolämpning om någon kör om dem. Lagen mot onödigt tutande är en icke-regel och vi kryssar oss fram på motorvägen för att komma snabbast fram. Vi klagar över andras körsätt samtidigt som vi ignorerar vår egen otålighet.

Vad ska man ha på sig när man 1) ska besöka operan 2) ett bröllop 3) en begravning 4) en picknick? Svar: Det du har på dig för tillfället. Israeler har adopterat den informella stilen till fulländning. Den enda gången du behöver ha på dig en pressad skjorta och slips alt. en elegant klänning är till bröllop, men enbart om det är ditt eget. De flesta bröllopsgäster klär dock upp sig en aning, det gäller dock främst kvinnorna men lita på oss - om du anländer i rena jeans och t-shirt så kommer du inte att vara den ende. Sandaler fungerar alltid.

Sammanfattningsvis, ta det lugnt när du är i Israel eller "if you can't beat'em, join'em"! Det är med humorn som med kreditkortet; det gäller att inte åka hemifrån utan något av dem.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!