Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageTimna - mer än bara öken

Timna nationalpark är en naturupplevelse utöver det vanliga. Här blandas öken, klippor och stenformationer på ett hänförande sätt.
Text och bild Margarete Nudel

Det måste tillstås. Efter ett snart oräkneligt antal resor till Israel där jag korsat land och rike flera gånger om, börjar det bli svårt att bli hänförd. Visst pirrar det i magen varje gång jag känner historiens vingslag invid Klagomuren eller uppe på Masada. Och visst njuter jag av skönheten att se solen gå upp eller ner över Medelhavet. Jag klagar absolut inte, men lite blasé har jag blivit. Därför blev jag extra glad över att stöta på något totalt oväntat, Timna Park i södra Israel. Det blev en skönhets- och naturupplevelse utöver det vanliga.

Timna Park ligger cirka 25 kilometer norr om turiststaden Eilat, mitt i öknen. Området uppstod för över tio miljoner år sedan, väder och vind har därefter bildat otroliga stenformationer. Parken består av klippor och öken, här och var har träd lyckats slå rot och växa i ett underlag där inget borde överleva.

För cirka 6 000 år sedan började man utvinna koppar vid Timna och arkeologer har hittat spår från världens första gruvdrift. Man kan besöka området med bil och stanna till vid de sju olika platserna som finns utmärkta på kartan, alternativt välja någon av de tre vandrings/cykel-leder som finns. En sak gäller dock för alla: ta med vatten!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!