Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageKulturens stad

På grund av att Jerusalem är så starkt förknippat med historia och religion är det lätt att tro att staden saknar modernt kulturliv. Men inget kunde vara mer fel. Musik, teater, dans och film frodas vid sidan av ett aktivt nattliv. Mycket av det som erbjuds är utomhus och dessutom gratis.
Av Janet Mendelsohn Moshe Foto Israel Ministry of Tourism

Det är möjligt att Jerusalems puls slår som hårdast mitt i staden när Israelfestivalen går av stapeln mellan den 24 maj och 10 juni i år. Även om festivalens främsta mål är att locka till sig internationella artister så är utbudet av israeliska artister och framträdanden inte att förakta. Årets internationella höjdpunkter är framträdanden av Vidy-Lausanne teatern, den holländska dockteatern, en teaterproduktion från Uzbekistan och dansföreställningar från Österrike och Spanien. Till det kommer israeliska framträdanden som exempelvis ett flertal konserter från Jerusalems symfoniorkester med Ensemble Phoenix. De kommer att framföra ett specialskrivet verk "O Pray for Jerusalem" som firar stadens 40-åriga återförening.

Musikens värld, dans och nattliv, vibrerar. Utöver filharmonikerna finns här ett oräkneligt antal musiker från forna Sovjetunionen. Kvaliteten på musiker i Jerusalem är så hög att det inte alltid är lätt att hitta ett arbete inom det egna gebitet.

Skådespelare och teaterkompanier strider om scenerna och teaterframträdanden når en stor blandad publik. En av de mest kända grupperna är Gesher Theatre (Marcus Street) som består av ryska skådespelare. Gruppen började som ett hem för ryska skådespelar-immigranter men har snabbt blivit ett av de mest populära teaterkompanierna i landet.

När gruppen bildades hade de som mål att erbjuda nyanlända ryska immigranter teater på ryska men då de höll en så hög kvalitet på sina föreställningar lockades även israeler dit.

Jerusalem är även museernas stad. Det går att hitta ett museum för alla smaker och intresseområden. Vad sägs om museet för inkomstskatt (32 Agron Street, 1 km från Jaffaporten)? Eller museet för psalmer (Ha'Rav Kook Street)? Vid sidan av de lite mer kuriosa utställningarna är en vistelse i Jerusalem inte värd namnet utan att man besökt Yad Vashem, minnesmuseet över Förintelsen (Har Hazikaron) eller Israel Museum med sina internationellt erkända samlingar av arkeologi, konst, skulptur och Döda Havsrullarna (Museum Row, Givat Ram). Där kan man även beskåda en annan permanent utställning värd ett besök, den tredimensionella modellen av det Andra Templet som det såg ut i dåvarande Jerusalem för 2 000 år sedan.

Davids torn (Jaffaporten) finns i det restaurerade antika citadellet som ursprungligen byggdes av Herodes. Under sommaren 2007 kommer man även att ha en ljusföreställning vid den arkeologiska utgrävningen, ackompanjerad av digitalmusik.

Israelisk film har fått ett uppsving med utmärkelser. Det bästa stället att avnjuta film är vid Cinematheque (11 Hebron Road, Gai Ben Hinnom Valley). Mellan den 5 - 14 juli hålls Jerusalem Film Festival för 24:e gången. Under denna tiodagars period kommer över 200 filmer att visas över hela staden.

Det går inte att skriva om stadens puls utan att ta upp den cafékultur som har utvecklats under de senare åren. Vid sidan av en kopp mycket gott kaffe erbjuder de flesta caféer gratis internet. Vill man ha mer än bara en fika finns en restaurang för varje smaklök och en pub för varje ölsort.

Är man mer av en nattmänniska är Negro (Bethlehem Road, Jerusalems tågstation) stället att gå till just nu. Negro är en kombination av bar och det senaste i musikväg. Lyckas man inte ta sig in där är Blanco (Pierre Koenig Street, Talpiot) ett annat ställe värt att besöka. Det ligger mitt i industriområdet Talpiot och drar till sig hundratals festsugna israeler.

Campus (30 Haoman Street) är stadens nattklubb nummer ett för dem som är 23+. Här finns två stora dansgolv med plats för 1 200 personer. House och 80-tals musik är standard, på helgerna är det temafest. Torsdagar är "soldiers night" och fredagarna vänder sig till studenterna. Oman 17 (17 Haoman Street) är en trendig och välkänd nattklubb som hängt med i tio år. Det finns två stora dansgolv. Välkända DJ:s från hela världen kommer till Oman för att framträda med house, trip-hop, acid jazz, elektronisk musik och techno. Var beredd på långa köer utanför men väl inne är drinkarna prisvärda.

Jerusalem, en gång en stad enbart för den gudfruktige… För att hålla sig à jour med vad som händer är det bäst att logga in sig på www.gojerusalem.com. Det är en on-line guide till staden som visar vad som händer varje vecka i den heliga staden. Ha det så kul!


Foto Israel Ministry of Tourism
De åtta portarna

Den gamla delen av Jerusalem omges av en fyra kilometer lång stadsmur från 1500-talet. Muren skjuter tolv meter upp i höjden. För att komma in i staden var handelsmän och besökare tvungna att ta sig genom någon av de åtta portarna, sju av dem är fortfarande öppna.

De viktigaste är Jaffaporten i väster och Damaskusporten i norr.

Den åttonde porten, den Gyllene Porten, är igenmurad och ska enligt judisk tro öppnas igen den dag Messias återvänder. Man kan promenera uppe på muren på två sektioner; dels längs med hela nordsidan mellan Jaffaporten och Lejonporten, dels mellan Citadellet i sydväst fram till Dyngporten. Promenaderna håller öppet varje vardag.


Foto Margarete Nudel
Menorah promenerade på…

… Rampart Walk, det gamla skyttevärnet ovanpå de gamla stadsmurarna i Jerusalem. Promenaden är ett fantastiskt sätt att se den gamla delen av staden ur fågelperspektiv. Men obs!!! Detta är inget för dem med balansproblem eller svaga ben. Stiger man på vid Jaffa Gate måste man gå cirka två kilometer innan man når fram till trappan som ligger i närheten av Klagomuren. Eftersom stenarna är ojämna och höjden på stentrappstegen är allt annat än ergonomisk gäller det att vara utrustad med såväl bra skor som viss kondition.

Men det är det värt! De två kilometrarna är späckade med synintryck och vindpustar från forna dagar och när man kommit ner då kan man med gott samvete unna sig en glass.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!