Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMenorah höjde på ögonbrynen…

… när vi läste om de luftkonditionerade kossorna i Israel. Det har nämligen visat sig att israeliska kor med europeiskt ursprung har svårt att tåla det varma klimatet i Israel och producerar mer, och bättre, mjölk om de får hålla till i svalare förhållanden. Det hävdar i alla fall Yisrael Flemenbaum, på jordbruksdepartementet.

För att kyla ner kossorna har man installerat stora fläktar och vattenspridare för att framkalla känslan av regn. Nedkylningen ger en tioprocentig ökning av mjölken, vilket är bra för mjölkbönderna som under sommarmånaderna annars står inför en 20-procentig minskning vilket kan leda till problem med mjölkleveranser till mejeri-industrin.

Projektet har rönt stor uppmärksamhet både i Europa och USA.

Att andas utan tuber

Många är de science fictionfilmer som låtit både hjältar och skurkar kunna ta sig fram under vatten utan hjälp av luft i tuber. Nu har dock en israelisk uppfinnare kommit på ett sätt för dykare att andas under vatten utan hjälp av komprimerad luft i tuber. Den nya uppfinningen använder sig av den lilla mängd syre som redan finns i vattnet. Tekniken ska kunna användas både av dykare och av ubåtar och tillåta dem att stanna under vatten mycket längre än idag.

Uppfinnaren Alon Bodner studerade fiskar och skapade ett system som härmar deras sätt att ta tillvara syret. En prototyp är på gång.

Direktflyg till Israel - äntligen!

Efter flera års frånvaro kommer man från och med den 27 mars att kunna flyga direkt till Israel igen. Det är Sabra Tours som startar Sabraexpress.

- Det finns många fördelar med att flyga direkt. Istället för att behöva lägga ner en "heldag" kommer resan att ta drygt fyra timmar. Resenärerna slipper dessutom springa mellan olika terminaler i Europa för att hinna till sina anslutningar, säger Andreas Körösi, VD för Sabra Tours.

Resorna som säljs är enkelresor, något som ger maximal flexibilitet för resenären. Priset är också relativt sett lågt, mellan 800 - 2 500 kronor billigare för en tur och retur, än de flyg som finns idag. Det låga priset baserar sig på att kunden själv bokar in sin resa via Internet. För dem som inte har tillgång till en dator så går det bra att boka direkt mot en mindre avgift via Sabra Tours, Israel Tours, Kleins Resebureau i Stockholm, Smart Travel i Göteborg samt Apollo.

Med-Red-Rally

För tredje året i rad tros närmare 1 000 segelbåtar från olika delar av världen, två svenskflaggade, delta i segelloppet Med-Red-Rally i östra delen av Medelhavet, i Suez-kanalen och längs Afrikas och Sinais halvöar.

För den som vill, börjar resan i Bodrum, Turkiet med Med Fun, en veckas segling, rundturer och stopp i Bodrum, Marmaris, Gocek, Fethiye, Kekova och Finike. Finike är också avseglingsorten på vägen mot Israel och Tel Aviv där själva rallyt startar. Båtarna seglar så vidare i konvoj genom Suez-kanalen och lägger till ett par dagar vid halvön Tawilla i Röda Havet där det finns bra dyk- och snorklingsmöjligheter i korallrev. Från Tawilla går färden vidare till Abu Tig Marina, Sinai halvön för att via Suezkanalen gå i mål i Herzliya.

Läs mer på www.med-red-rally.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!