Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

Reportage1 - 2 - 3

Miri Golan var bara en liten flicka när hon först fick kännedom om origami, den japanska konsten att vika papper. Idag har hon utvecklat origametri, en nyskapande metod som lär ut geometri till barn genom att vika papper.
Av Sima Borkovski, Israel 21c

Efter att ha vikt alla papper hon fick syn på som liten beslöt sig Mira Golan i 20-årsåldern för att resa till Japan för att lära sig allt om den urgamla konsten origami. Tillbaka i Israel grundade hon Israel Origami Center där hon så småningom också utvecklade origametri, ett nytt sätt där barn lätt kan lära sig geometri genom att vika papper.

Efter sitt år i Japan funderade Mira på hur hon skulle kunna använda sig av den kunskap hon nu bar på. Hon satte sig ner och skrev samman ett utbildningsprogram där elever skulle kunna använda sig av origami för att öka sin inlärning.

Denna goda idé fick dock nobben av de flesta rektorer hon presenterade den för. Mira avvisades av skolorna som hänvisade henne till att starta hobby-kurser för intresserade. Men skam den som ger sig. Metoden fick ett genombrott när Tel Avivs kommun gav henne ett OK för att börja undervisa barn vid Broshims specialskola. Eleverna lärde sig origami gjorde enorma inlärningsframsteg och det ena gav det andra. Nu började skolorna höra av sig till henne.

- Vissa barn med inlärningssvårigheter drabbas av enorma vredesutbrott när de inte förstår eller lyckas kommunicera. Origami hjälper dem att slappna av och koncentrera sig. Detta är ett sätt att lyckas som smittar av sig på resten av undervisningen.

Efter framgången med specialelever på grundskolenivå utvecklade Mira det som hon idag kallar för origametri. Metoden använder sig av redan existerande element inom geometrin, papperskonsten och matematiken har mycket gemensamt. För att skapa en origamisk modell måste man passera via geometriska figurer. Genom pappersvikningen får eleverna hjälp med att lättare visualisera det som ibland kan upplevas som mycket abstrakt.

- Barn mellan tre och nio år har en livlig fantasi och kan ta till sig geometri ganska enkelt. Tyvärr missar nästan alla skolor detta då man först brukar börja med geometri på högstadiet. Då är barnen inte lika mottagliga längre.

För närvarande erbjuds kurser i origametri vid 75 skolor i Israel till barn från första till åttonde klass. Lektionerna är inte obligatoriska men intresset är mycket högt och eleverna är entusiastiska.

- Jag gillar verkligen detta, berättar Inbar, som går i sjätte klass vid Bnei Zion-skolan. Jag viker papper på all min fritid och har åstadkommit många vackra saker.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!