Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageGalit Levis aftonklänningar och brudklänningar tar slut i butikerna i New York, Paris, London och Riyad lika snart som de hängs upp. De syns ofta i specialtidningarna Manhattan Bride, Sposa och Wedding Style. Hon var dessutom den designer som fick klä finalisterna i Donald Trumps tv-serie The Apprentice.
Av Wendy Elliman, IPS Foto Galit Levi design

Stjärndesigner

Under tolv hektiska år har Galit Levi gått från att vara lokal designer till att bli internationell. Det har dock inte fått henne att flytta på sig, hon är och förblir fast rotad i det land där hon föddes, bor och arbetar. Något annat vore otänkbart för henne. För fem år sedan, då självmordsbombare nästan dagligen slog till i Israel skapade hon en "klänning med ett budskap" till Miss Israel som hon bar vid uttagningen till Miss Universum i Puerto Rico. Den hellånga kreationen var i ett slags kamouflageliknande silke översållad med diamanter och pärlor. Över klänningen bar Miss Israel en arméliknande jacka, även den överströdd med diamanter.

- Jag ville visa världen att vardagslivet måste gå vidare, trots allt våld, säger Galit Levi.

När raketerna regnade ner under den gångna sommaren blödde Galit Levis hjärta för de kärlekspar i norra Israel som var tvungna att ställa in sina bröllop på grund av alla hundratals missiler som slog ner i deras hemstäder.

- Jag tyckte så synd om dem så jag erbjöd mig att sy deras brudklänningar. Mitt erbjudande satte en boll i rullning. Någon såg till att donera en festlokal i Tel Aviv för bröllop, en annan person ställde upp och betalade för festen och så vidare. Det slutade med att 50 par från norr kunde vigas vid en massceremoni i mitten av augusti.

- Det var tufft att hitta en klänning och slöja som passade var och ens personlighet. Jag ville att alla skulle ha en perfekt look och vi klarade av det!

De 50 unga brudarna från norr kan sälla sig till den utvalda skaran av de fler än 10 000 brudar som gift sig i en handsydd Galit Levi brudklänning sedan 1994. Det var året hon öppnade sin egen butik i Tel Aviv, anledningen var hennes eget bröllop.

- Jag har alltid älskat tyger och kläder och sydde ofta kreationer till mina vänner. När det var dags för mitt eget bröllop var alla brudklänningar så ordinära, jag beslöt jag mig för att designa en själv. Den var i rosa spets och fylld med guldtrådar. Alla som såg den slogs av häpnad. Mottagandet var så översvallande att jag beslöt mig för att sätta igång på heltid och två månader senare hade jag öppnat min egen affär.

Då som nu, importerade hon alla tyger från Paris och Milano, anställde professionella tillskärare och broderiartister som förskönar klänningarna genom att sy på guldtrådar, ädla stenar och pärlor. Designen är och har dock alltid varit, Galit Levis.

Hon tror att en av nycklarna till hennes framgång är något hon försiktigt kallar för "det lilla korsettäventyret".

- Alla våra klänningar bärs upp av en isydd korsett. Varje korsett är utformad så att den framhäver brudens tillgångar och döljer de mindre smickrande delarna. Vanliga korsetter bärs upp av fem stödben, våra tillverkas med 90 stycken. Korsetten formar och håller upp kroppen så säkert och bekvämt att bäraren inte ens känner av den.

Galit Levi befinner sig på toppen av den israeliska modeindustrin med sina unika aftonklänningar och brudklänningar. Hon finns dessutom vid sidan av internationella superstjärnor som Dolce & Gabbana och Jean-Paul Gaultier. För israeliska välklädda skådespelare, sångare, tv-stjärnor, skönhetsmissar och karriärkvinnor har Galit Levis skapelser varit ett måste under ett flertal år. 1998 bar Miss Israel en Galit Levi kreation när hon vann, det gjorde även sångerskan Dana International när hon vann schlagerfestivalen, likaså Linor Abergil när hon tog hem miss Universum.

Sedan dess har Galit Levi utnämnts till årets designer i Israel två gånger, hon figurerar ofta i israeliska modemagasin, sitter med som jurymedlem vid mode- och skönhetstävlingar, har öppnat ett showroom i New York samt lanserat Galit Levi strandcouture.

- Jag arbetar tolv timmar om dagen men tiden räcker ändå inte till.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!