Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMenorah hamnade på…

…isbaren på Herodes hotell i Eilat. En något märklig upplevelse då det var 40 grader varmt ute och minus fem grader inne i baren.

Baren, eller snarare puben, har byggts upp av 40 ton is som fraktats dit via båt från Holland, holländska konstnärer arbetade därefter i två veckor med utformningen och isskulpturerna.

Runt 20 personer kan få plats samtidigt. Reglerna säger att man måste vara minst fem år gammal och att man får stanna i maximalt 15 minuter. Enligt serveringspersonalen stannar få dock hela den tillåtna tiden ut.

Besökare börjar med att kyla ner sin solvarma kropp i två steg; först i ett luftkonditionerat, lite kyligare, väntrum. Därefter går man in i ett andra väntrum där man tar på sig ytterplagg i ett silverliknande material för att stå emot kylan. Serveringspersonalen har heltäckande, rymdliknande dräkter i silverfärgat material.

Nu skulle man kanske tro att is och kyla inte borde locka soltörstiga Eilat-resenärer, men så är inte fallet. När vi var på plats hade cirka 20 000 personer besökt baren och fler troddes anlända innan den skulle stänga i mitten av oktober för att troligen flytta vidare till en annan israelisk stad. Vilken var då ännu inte klart.

Taxichauffören som efter besöket tog oss till flygplatsen pekade dessutom stolt ut platsen där Eilat håller på att bygga en inomhus-isbana som beräknas vara klar nästa år.

- Där kommer det att finnas snöfall och pingviner! utropar han stolt.

Precis vad vi nordbor behöver när vi reser till Eilat för att sola och bada, mer snö och is…

Återförenade efter 61 år

Ytterligare ett syskonpar har återförenats tack vare Yad Vashems databas över dem som mördades under Andra Världskriget. Denna gång är det en syster och bror, den ena bosatt i Israel, den andre i Kanada.

Återföreningen kom till stånd tack vare att barnbarnen surfade på Yad Vashems hemsida och letade efter överlevande släktingars inskrivna vittnesmål.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!