Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageEtt annorlunda restaurangbesök

Att stiga in på restaurang Cordelia i Jaffa liknar inget annat. Det första man slås av är den intima känslan och den dämpade belysningen. Att maten därefter får smaklökarna att slå volter av ren lycka gör inte saken sämre.
Text och bild: Margarete Nudel

Säger man Nir Zook till en israel så nickar de flesta igenkännande. Han är nämligen lika känd för den israeliska tv-publiken som Tina Nordström är för den svenska. Till skillnad från henne har han dock tre restauranger/krogar som han driver, alla inom kort avstånd från varandra.

Nir Zook har alltid haft ett brinnande intresse för mat. I barndomshemmet i Kfar Varburg vid kusten i södra Israel var köket och familjemåltiderna alltid dagens höjdpunkter. Redan vid 13 års ålder började han arbeta på en liten restaurang nära hemmet för att tre år senare flytta till Tel Aviv för att försöka göra karriär där. Han fick ganska snart plats på en relativt känd restaurang och arbetade sig upp från hjälpreda till souschef.

Två år senare fick Nir Zook möjlighet att praktisera på Al-HaMaim i Herzliya, en restaurang specialiserad på skaldjur och fisk för att därefter via San Fransisco hamna i Paris på en tvåstjärnig Guide Michelin-restaurang, specialiserad på fisk och skaldjur.

Efter ett år kändes längtan till Israel för stark och utan direkt startkapital beslöt han sig för att öppna sitt hem för matintresserade kunder. Det tog inte lång tid innan ryktet spred sig och de fyra borden var fullbokade varje kväll. Hemmaserveringen gav mersmak och för sju år sedan tog Nir Zook steget fullt ut och öppnade Cordelia i närheten av loppmarknaden och konstgallerierna i Jaffa. Där serveras klassiska franska rätter i kombination med hans egen tolkning av Mellanösterns mat.

Hela menyn byts ut varje månad men kan innehålla rätter som citronravioli i champagne och räksås, svart sesammarmorerad leverpaté, tomatkrämssoppa eller lammkotletter på en bädd av helt vete och speciella kryddor. För den som har svårt att bestämma sig är avsmakningsmenyn ett bra alternativ. Där erbjuds sju mindre rätter för drygt 300 kronor. Eventuella matallergier och speciella önskemål är inga problem, rätterna anpassas utan svårighet.

Inte nog med att maten är god, själva restaurangmiljön inbjuder till en trevlig kväll. Borden är vackert dukade med enorma kandelabrar och stearinljus i olika höjder, gammaldags mörkt röda sammetsbeklädda udda stolar, bestick från 1920-talet, udda lampor och kristallkronor hänger över varje bord. Nir Zook har själv lagt ner mycket tid och kärlek på olika loppmarknader i både Israel och Europa för att hitta rätt. Det är kitschigt, men ändå inte.

Så fort man satt sig ner kommer den formellt svartklädda serveringspersonalen fram med ett extra litet bord till varje kvinnlig gäst, så att hon slipper lägga ifrån sig sin handväska på golvet.

Lokalen rymmer drygt 90 gäster men det förstår man inte innan det blir dags att gå och tvätta händerna. Restaurangen är avdelad med tunga draperier som kan skjutas ifrån för att öka ytan eller vara fördragna för att därigenom skapa egna intima rum. Det blir som att äta en exklusiv middag hemma hos någon.

Toaletterna, som gömmer sig bakom fler tunga draperier, är värda ett extra besök; enorma handfat med snäckskal i botten, parfymflaskor, stora buketter av torkad lavendel och en mycket annorlunda vattenkran. Detta måste bara upplevas.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!