Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageMedicinmannen i Jerusalem

Han kallas för "the etrog medicine man". Men Uzi Eli hävdar att hans juicer, krämer och pastor baserade på jemenitisk etrog, en speciell slags citron, är mer än bara medicin. De är en livsfilosofi.

Text och bild Margarete Nudel

Längst in i Mahane Yehuda marknaden i Jerusalem hittar man Uzi Eli och hans lilla färgstarka och doftrika bod. Här samsas krämer, sprayer, drycker, vitlöksflätor och torkade kryddor om vartannat. Uzi Eli har sina stadiga kunder (eller patienter som han själv kallar dem) som dyker upp varje dag för en dos av hans "mirakelkurer."

- Kunskapen om hur man tillverkar mina produkter har funnits i min familj i hundratals år men aldrig skrivits ned, traditionen är muntlig, berättar Eli som själv kom från Jemen till Israel när han var sju år.

- Den jemenitiska etrogen skiljer sig från de andra och har en lång historia av medicinsk användning, hävdar Eli och rycker snabbt åt sig min högra hand och sprutar den full med sin "skin magic" spray som han därefter masserar in.

- Fantastisk, eller hur? Känn hur huden blir mjuk och len på en gång!

Sprayen är en av Elis bäst säljande produkter och han hävdar att den håller huden ung och mjuk samt håller orenheter borta. Han använder den själv varje dag och har knappt en rynka, sina 68 år till trots.

Därefter vill han att jag ska pröva igenom några av de olika juicerna som alla innehåller etrog men även andra ingredienser; knallgrön, gulaktig och brunröd är det som bjuds. Olika sorters bladkryddor, granatäpple och morot är de ingredienser han är villig avslöja. Jag får ner en halv klunk av den något tjockflytande drycken (alla sorter) men avstår därefter artigt från påfyllning…

Hela familjen Eli, de två döttrarna och sonen, arbetar idag tillsammans i den lilla boden. Eli berättar att han har lärt var och en av dem en tredjedel av de hemliga recepten för att försäkra sig om att barnen kommer att fortsätta arbeta tillsammans i framtiden.

Inför sukot, den judiska lövhyddofesten, har man alltid mycket att göra. En konstant ström av kunder kommer till dem för att köpa den speciella citrusfrukten som används under helgen. Många går därifrån med frukt samt en kräm eller en spray enbart framtagen för dem. De flesta är tveksamma till produktens verkliga medicinska bevis men är villiga att göra ett försök.

Till hans egna favoriter hör "börja-en-ny-familj" linjen där en kärleksdryck (för att hjälpa par bli gravida), ett tonikum (för att avhjälpa graviditetsillamående och försäkra sig om att man får ett väldoftande barn) och en juice (som stimulerar mjölkproduktionen) finns med. Allt detta tillverkat på olika sätt med etrog som bas.

Nu kan man ju tycka att mycket av detta är humbug, speciellt när man kommer från Sverige, men det finns bevis för att frukten sedan länge har använts i Mellanöstern som ett botemedel mot illamående, tarmbesvär och lungproblem. Idag används etrogen inom naturmedicinen över hela världen. I Indien äter man till exempel skalet för att avhjälpa dysenteri och dålig andedräkt. Den pressade juicen ges som ett lugnande medel. I Kina används skalavkok som stimulantia och i Västra Afrika använder man den mot reumatism.

Uzi Eli välsignar allt han tillverkar. För honom tillför bönerna viktig energi till slutprodukten och juicens effektivitet.

- Jag är inte bara försäljare, jag tror på att mina produkter kan ha stor betydelse för kunden.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!