Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageParfymavdelningar utgör ett stort dragplåster för många kvinnor. Det är lätt att gå in och drömma sig bort med skuggor, krämer och dofter. Men stopp! Hur många är helt nöjda med det de kommer hem med i påsarna? Blev ögonskuggan och brunkrämen verkligen i helt rätt ton när de applicerades?
Av Israel 21c

Att hålla masken

Att kombinera barn, arbete, aktiviteter, möten och upprätthålla ett socialt liv är inte helt lätt för småbarnsföräldrar. Egen tid är oftast en bristvara. Tanken svischade förbi i Ruth Gals huvud efter det att hon hade nattat sina bägge döttrar och satt vid sin dator för att fortsätta arbeta. Det var sent på kvällen och hon surfade runt på Internet för att luska fram vilka färger som skulle bli trendiga nästa säsong. Ruth Gal var VD för ett kosmetikföretag och tyckte att Internet hade svårt att återge korrekta färger, dessutom var det svårt att föreställa sig hur de skulle ta sig ut i verkliga livet, dvs. direkt på ansiktet.

- Varje hemsida såg ut som en katalog. Jag hade ingen aning om hur jag skulle få reda på vad som skulle se bra ut på mig, det gick ju bara genom att pröva direkt på mitt ansikte och det hade jag inte tid med, minns hon.

Ruth Gal började därför leta efter en hemsida där hon kunde erbjudas en virtuell makeup. Sökandet kammade noll och hon beslutade sig i samma ögonblick för att ge världens kvinnor den servicen själv. Företaget EZface var fött.

- Vår tanke är att göra om dataskärmen till en virtuell spegel. Användaren laddar upp en bild av sig själv på vår hemsida eller ett kosmetikföretags hemsida. Efter en kort stund kommer den processade bilden i retur. Den bilden kan hon sedan använda för att se hur en ögonskugga, en rouge, en hårfärg eller ett par glasögonbågar passar. Det är väldigt enkelt och väldigt kundorienterat.

När konceptet en gång var klart, gällde det att komma på hur det skulle användas och nå konsumenterna. Ruth Gal lyckades dra in 3,5 miljoner dollar från privata investerare som trodde på idén. Därefter tog det två år från det att patentet registrerats tills dess att produkten de facto var klar. Allt operativt arbete sker från Bnei Brak i Israel men moderbolaget befinner sig i New York.

EZface samarbetar med stora kosmetikaföretag som L'Oreal, Maybelline och Garnier. Via EZfaces hemsida www.ezface.com kan man själv pröva på. Har man inte tillgång till Internet kan man i Israel pröva tekniken på apotekskedjan Super-Pharm. De som har gjort det verkar nöjda. I ett e-postbrev till EZface skrev Elizabeth White: "Jag hade ingen aning om hur jag skulle göra min makeup inför min väninnas bröllop. EZface var jätteroligt och jag kunde sitta hemma och experimentera fram de färger som passade mig bäst, resultatet blev strålande!"Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!