Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageFruktsamma uppfinningar

Vad kommer att locka dig mest nästa gång du besöker en frukt- och grönsaksavdelning? Är det en lättskalad, söt och kärnfri apelsin eller kanske en guava utan den traditionella överväldigande doften? Eller varför inte en grapefruktstor pumpa?

Dessa sorter, och fler därtill, är de israeliska böndernas framtidshopp.
Av Wendy Elliman/IPS

Israels internationellt lyckosamma jordbruksframgångar baseras nästan helt och hållet på högteknologi. Pengar budgeteras årligen så att akademiska institutioner ska kunna samarbeta med jordbruksindustrin, inte bara för att öka landets produktion och få fram bättre kvalitet utan även för att utveckla unika variationer på frukt och grönsaker.

Sapodilla
Drakfrukt
- Varje framgångsrik skörd har haft sin egen ekonomiska livscykel, säger Yosef Mizrahi, professor inom plantteknologi på Ben-Gurion universitetet i Negev. Först gäller det att ta sig in på exportmarknaden. Väl där drar produkten in förtjänst till dess att konkurrenterna hinner ikapp. Från det tillfället går förtjänsten till dem som kan få fram billigast arbetskraft, billigast energi och billigast vatten. I Israel är ingen av dessa faktorer billiga och det är därför som våra ursprungliga framgångsprodukter, Jaffa-apelsiner och tomater, inte längre är konkurrenskraftiga. För att överleva som jordbruksexportör måste vi hela tiden leta efter nya marknadssegment.

Israel har spetskompetens inom jordbruksutveckling trots begränsade naturliga resurser. Man har en fruktsam infrastruktur av vetenskapsmän, rådgivare, jordbrukare och jordbruksrelaterade industrier. Till det kommer cirka 90 miljoner dollar per år från regeringshåll för att forska fram och utveckla nya produkter. Pengarna motsvarar cirka tre procent av jordbrukets BNP.

En del av pengarna går till att utveckla och förbättra variationer av redan existerande favoriter. Även om Israels Jaffa-apelsin sedan länge är förbisprungen av andra billigare apelsiner har landet ändå inte övergivit citrusfrukterna.

Pitaya, sapodilla, argania eller marula?
- Citrusfrukter är säsongsbetonade och det är så vi får en avsättning för dem utanför Israel, säger Yoram Eyal på Volcani institutet för jordbruksforskning. Den största delen av vårt arbete fokuseras på lättskalade produkter som mognar sent på säsongen. De ska dessutom naturligtvis vara smakrika och ha få, eller inga kärnor alls.

Han har tagit fram 20 - 30 olika slags citrusfrukter, få av dessa når konsumenten. Det kan behövas flera år av korsbefruktning innan man kommer fram till den kvalitet man vill ha, för att då upptäcka att frukten kanske har en för kort livstid eller något annat som gör att den inte passar för att lanseras. Den citrusfrukt som är mest känd idag är den lättskalade Orri-mandarinen.

Yoram Kapulnik arbetar med andra frukter. Han har höga förväntningar på tre nya sorter som kommer att lanseras under 2006. En av dessa är den aromfria guavan.

- Det är många som uppskattar guavans starka doft men många andra, jag själv inräknad, tycker att den luktar illa, säger han. Vi har tagit fram en guava som inte luktar så starkt. Nyligen planterades de första fruktträden.

En annan ny produkt från hans team är russintomaten. Det är en körsbärstomat som har fått torka direkt på plantan. Dagens soltorkade tomater är vanliga tomater som antingen har skivats upp och sedan torkats i solen eller fått torka i ugn.

- Detta är en oren process som dessutom minskar vitamininnehållet drastiskt. Våra produkter är både rena och mer hälsosamma. Vår russintomat torkar direkt på stammen och läggs därefter i glasburkar med olivolja och kryddor. De har precis hittat sin väg ut till den vanliga handeln.

De så kallade personliga pumporna är också något som främjar fruktens hantering i handeln. Naturliga pumpor är enorma och säljs oftast i skivor till konsumenten. Volcani har tagit fram en pumpa i samma storlek som en grapefrukt och ökat på dess naturliga sötma. Istället för att ta marknadsandelar genom att modifiera och uppgradera redan existerande produkter så arbetar Yozef Mizrahi och hans kollega Avinoam Nerd med att ta fram helt nya frukter. De jämför vidareutveckling av redan befintliga frukter med att lägga till fler glödlampor i ett rum som redan är helt upplyst.

- Vi arbetar med frukter från vilda plantor från hela världen, framtidens frukter! Vi har forskat på cirka 45 olika sorter från den afrikanska, amerikanska, asiatiska och australiensiska kontinenten. Vissa av dem kultiverar vi för första gången i Israel och andra, som den marockanska arganian, har aldrig odlats över huvud taget.

22 års studier har visat att minst tio av dessa nya frukter är potentiella inkomstkällor.

- Den första "nya" frukt vi marknadsförde efter tolv års arbete var pitayan, eller drakfrukten, en saftrik frukt som växer på en latinamerikansk kaktus, berättar Yozef Mizrahi. Ett dussintal plantteknologer arbetade med att korsbefrukta många olika slags drakfrukter; röda, lila, de med vitt fruktkött, andra med grönt skal innan vi kom fram till denna goda och högkvalitativa hybrid. Idag odlas den kommersiellt av israeliska jordbrukare och har blivit en ekonomisk framgång i Europa.

Man valde att börja med pitayan eftersom den är en kaktusfrukt och således bara behöver en tiondel av det vatten andra plantor behöver. Men andra sorter är snart klara att lanseras; marulan är en av dem. Det är en frukt som växer vilt i den sydafrikanska bushen men har tämjts av två kibbutzer i Negev. Marulan ser ut som en liten, mycket saftrik, gul mango och kan ätas som den är, drickas i juiceform eller användas till att göra glass, sylt eller likör med. Den första kommersiella skörden släpps under 2006.

En trdje ny frukt är den latinamerikanska sapodillan, en liten äggformad frukt vars sträva beige skal innesluter ett doftande rödbrunt fruktkött och en smak som påminner om en korsning mellan råsocker och cider. En plantering med fyra-åriga fruktträd på kibbutzen Ma'agan Michael kommer snart att släppa sina första frukter till försäljning. I kölvattnet efter marulan och sapodillan finns ytterligare sex sorters frukter som väntar på att få släppas ut. Vi väntar med spänning!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!