Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageNaturlig skönhet

Marknaden för anti-rynkkrämer, fuktighetskrämer, föryngrande serum och andra hudvårdsprodukter ökar. Det senaste är skönhetsprodukter, baserade på örter och andra naturämnen. Produkter från det israeliska hudvårdsföretaget Havkin Herbal är högt rankade bland skönhetsälskarna.

Av: Sharon Kanon, Israel 21c

I den pittoreska byn Rosh Pina i Galiléen finns kosmetikföretaget Havkin Herbals. Dess krämer innehåller varken alkohol, tillsatta dofter eller färgämnen utan enbart örter som fått växa i torr, ren och hög bergsluft uppger företagets grundare Shiri Havkin.

Hon har utvecklat företaget efter sin mors idéer och idag finns ansiktskrämer, kroppskrämer och lotions, babyprodukter, gel, balsam, tvålar och snart även produkter för spa-behandlingar. Mest framgång har företaget haft med en fuktgivande ansiktsolja, ett naturligt tillskott för trött och sliten hud.

Enligt Shiri Havkin är några av fördelarna med örter i hudvårdprodukter att de är aseptiska, anti-inflammatoriska, uppbyggande, läkande för stressad hud, de förebygger hudens nedbrytning, de stimulerar återväxten av celler och lagar sprucken, torr, uttorkad och känslig hud.

Fransk lavendel, geranium, nyponrosolja, mandelolja och jojobaolja.
- De flesta av de örter vi använder växer i Galiléen men vi importerar även lite högkvalitativa örter som fransk lavendel, geranium, nyponrosolja, mandelolja och jojobaolja, berättar hon.

Företaget har redan blivit ganska känt på hemsidan www.trustedbeuty.com som det ledande märket för naturlig hudvård. Produkterna säljer bra i Storbritannien, Tyskland och i Hong Kong. I USA har de kommit in i 17 delstater och fortsatta planer för vidare expansion finns.

- Vi skickar paket till Irland, Kanada, Senegal och Kina, berättar exportansvarige Ariel Nishri, tillika Shiris bror.

På företagets flerspråkiga hemsida www.havkin.net kan intresserade konsumenter få information om produkterna på hebreiska, engelska, franska och spanska. Inom kort läggs även ryska och arabiska till. En del av produktionen ligger utanför Israel men i slutet av detta år börjar man bygga en ny fabrik i Rosh Pina för att möta den ökande efterfrågan.

Även om Shiri ligger bakom Havkin Herbal har hon mycket att tacka sin mamma Drora för. Drora var sångerska och kompositör i Israel men gjorde ett dramatiskt karriärbyte när hon diagnostiserades med cancer. Hon märkte att örter verkade ha en positiv helande effekt. För att förstärka effekten och komma närmare naturen bestämde hon sig för att sluta uppträda och flytta till naturnära och tysta Rosh Pina.

- Hon hade över 200 örter i sin trädgård; 40 olika sorters lavendel och 20 olika sorters basilika, berättar Nishri. Hon läste mycket om naturmedicin och konsulterade många experter. De gav henne sticklingar som hon experimenterade med. Hon kokade samman olika örter i köket som hon delade ut till sina vänner. De kom tillbaka för påfyllningar.

I det 100-åriga stenhuset som Shiri ärvde efter sin mor är lådorna fyllda av recept och blandningar som Drora experimenterade fram. En del av dessa används idag i produkterna.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!