Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportagePolitisk
supermodell

Var det något Esti Mamo inte drömde om när hon växte upp i den lilla byn Chila i Etiopien så var det att bli fotomodell. Idag är hon en av Israels ledande modeller som även har slagit internationellt. På sikt vill hon bli politiker för att stärka etiopiernas position i landet.

Från JTA, Foto Image

När Esti Mamo var nio år emigrerade hela hennes familj till Israel från Etiopien. Som tonåring grundade hon den svarta dansgruppen Mango tillsammans med tre andra tjejer, de började uppträda på nattklubbar i Israel och representerade även Israel på den kända Nottinghill- festivalen. Som 15-åring upptäcktes hon av en agent i en matvaruaffär.

- En man kom fram till mig och sa att jag var vacker. Han ville att jag skulle stå modell för honom, minns Esti, men jag ville tänka på saken. Han fortsatte att förfölja mig i två månaders tid så till slut sa jag ja, mest bara för att göra honom en tjänst!

Jag kommer med drottningen av Saba!
Det tog inte lång tid innan hon kontaktades av en annan agent som introducerade Esti för den kända israeliska agenturen Image Modelling Center. När han kom dit med henne lär han ha sagt: "Jag kommer med drottningen av Saba!"

Mamo skrev på för Image och modellkarriären tog ett ordentligt språng framåt. Men inte bara för henne, hennes insteg i modevärlden öppnade även dörrarna för ytterligare etiopiska, mörkhyade modeller.

- Jag kan med säkerhet säga att Esti var den första etiopiska modellen i Israel, berättar fotografen Avi Harel. Hon har gjort stort intryck på industrin och öppnat dörrar för andra etiopiska kvinnor. Sedan Esti började har modevärlden förändrats, idag hittar man modeller i alla hudfärger, säger Harel, och mörkhyade israeler är en del av den israeliska kulturen.

Trots sin stora framgång förblir Mamo jordnära, det kanske beror på att varje gång hon pryder ett tidningsomslag, gör hon det som representant för alla etiopier. Hon utstrålar självförtroende, har en graciös hållning och skrattar lätt. När hon pratar om etiopierna i Israel lutar hon sig fram passionerat.

- Jag ser mig själv som en förebild för många etiopier. Jag har inte övergett min kultur utan jag har bara lagt till nya saker. Jag tar alla tillfällen jag kan för att upplysa dem jag träffar om vilka vi etiopier egentligen är.

Ibland är mötet med henne den första gång framgångsrika människor i framstående positioner talar med en etiopier.

- Vi bor i ett litet land tillsammans! Hur kan det komma sig att delar av samhället fortfarande har så liten kännedom om oss och vår kultur, undrar hon. Etiopierna lever fortfarande i utkanten av det israeliska samhället. Vi drömde om att komma till vårt land Israel och många dog på vägen. Det kan inte få fortsätta vara så här, det är sorgligt och det gör mig väldigt ont.

Esti talar om sitt folk så fort hon får tillfälle; hon lär ut musiken, historien och maten. Allt för att etiopierna lättare ska absorberas av det israeliska samhället.

Från officiellt håll tillstår man att de etiopiska immigranterna inte har smält in i det israeliska samhället lika snabbt som vissa andra invandrargrupper. Dock anser man att det ofta hänger samman med det kulturella gap som tydliggörs när de konfronteras med det etablerade israeliska samhället.

Esti Mamo vet att det förekommer fattigdom, droger och våld bland etiopierna då många känner sig utanför samhället. Detta leder till depression och i vissa fall självmord. Mamos yngre bror tog livet av sig år 2004. När hon berättar om honom får hon tårar i ögonen.

- Det är smärtsamt att berätta om det men jag vet att jag måste höja min röst för att förhindra att fler unga etiopier gör samma sak.

Genom att använda sin status och kraft i egenskap av känd modell hoppas hon kunna få fokus på etiopiernas sak, inte bara i Israel utan över hela världen. Hon har arbetat som fotomodell i Paris och förhandlar för närvarande med agenter i New York. För henne spelar det dock ingen roll var i världen hon arbetar, hon kommer att fortsätta tala med människor i sin närhet om den etiopisk-israeliska befolkningen.

- När jag slutat arbeta som modell kommer jag att arbeta som riksdagsledamot med etiopiska frågor i Knesset.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!