Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Menorah

ReportageDen viktorianska looken är tillbaka i Israel; bleka kvinnor pryder sig med krinoliner, ljuva spetsar och parasoller. Både kläderna, den perfekt delikata looken och de feminina smyckena designas av Michal Negrin, romantikens mästarinna.

Av Janet Mendelsohn Moshe
Foto Negrin London

Romantikens mästarinna

Michal Negrin växte upp i all enkelhet på en kibbutz. Det kan vara svårt att förstå när man tittar på hennes produkter. Michal älskar romantik och designar allt med krås, krusiduller och volanger.

- Michals produkter är smickrande för alla kvinnor, förklarar Yael Carmel, ansvarig för Negrins flaggskeppsbutik på fashionabla Sheinkin Street i Tel Aviv. Hon använder sig av ett stort spektra av färger och varje smycke har sitt eget skimmer. Hon draperar ett nästan spetsaktigt halsband runt min nacke och visar hur Negrins arbete kan förändra vilken kvinna som helst till en romantisk illusion.

- Det spelar ingen roll om du är klassiskt eller romantiskt lagd, detta passar alla, förklarar hon övertygande och hänger på mig ett matchande armband.

Michal och hennes man Meir lämnade Kibbutz Na'an för cirka 15 år sedan. En av hennes första chansningar var att sälja sina handgjorda smycken på Tel Avivs mest kända utomhusmarknader för hantverk. Inom ett par månader prövade hon sina vingar med en första butik på Sheinkin, ett område många jämför med Soho i New York. Idag har hon 39 butiker över hela världen och hennes romantiska blomstermotiv är lika kända i Japan som i Paris och USA. Exporten av hennes smycken översteg 380 miljoner dollar förra året.

Den första Michal Negrin butiken i USA öppnades av ett upptaget, högutbildat ungt par från New York. De ville skära ner på sina dåvarande tidskrävande arbeten och kombinera sin kärlek för de smycken de köpte på sig under varje besök i Israel. De beslöt sig för att öppna en butik med Negrins smycken i Kalifornien och de har aldrig ångrat sig.

- Kvinnor i alla åldrar älskar Michals skapelser och butiken har blivit en stor framgång, förklarar Gil Luria. Michal är ett bra exempel på en israelisk kvinna som inte bara har skapat en bra företagsidé i sitt hemland, utan även sett till att produktionen stannar i hemlandet, tillägger han.

Men det är kanske inte så konstigt eftersom Michal är barnbarns barn till David Ben-Gurion, Israels förste president.

Inte nog med att smyckena attraherar kvinnor i alla åldrar, även världskändisar har låtit sig ryckas med av hennes stil. Ett rykte hävdar att Britney Spears spenderade över 30 000 dollar under en halvtimme i en av butikerna! Skådespelerskorna Nicole Kidman och Demi Moore har också setts använda hennes kvinnliga, blommande smycken.

Det finns totalt nio butiker i Japan. Även där verkar den feminina looken gå hem.

- Det gläder mig att mina skapelser gör människor från hela världen belåtna, säger Michal Negrin leende. Jag har designat och skapat smycken i nästan två decennier.

Hon tillägger att hon inte känner sig bunden av formella eller klassiska former, hon älskar att kombinera och blanda färger och former.

Negrin använder sig av högkvalitativa material inklusive Swarowski kristaller, fina pärlor och stenar samt delikata spetsar. Hennes produktion överskrider idag 1 500 designer med stort spann av färgkombinationer.

Vid en show i Tel Aviv i början av året visades inte bara Negrins smycken utan även nyckfulla accessoarer som kläder, stoppade möbler, inredning, dekorationer, små lampor och kuddar i hennes romantiska stil. Många av hennes anställda från forna Sovjetunionen visade hennes kreationer samtidigt som de prisade Negrins konstnärliga förmåga. Idag är 50 arbetar anställda, de flesta invandrare från östra Europa.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Citera oss gärna - men ange källan!