Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

ReportagePå resa genom landet

Du hittar dem på sandtäckta vägar i Negevöknen, på smala vägar i Galiléen och i städerna, bussföretaget Egged tillhör ett troget inslag i det israeliska landskapet.

Företaget har stolt tjänat landet Israel redan innan staten grundades och Egged är ett av landets mest igenkända namn.

Av Martin Geifman fotoEgged

Tro det eller ej, lilla Israel med en befolkning på strax under sju miljoner människor, har bussbolaget Egged, ett av världens största transportföretag.

Allmänna busstransporter i nuvarande Israel startade redan vid slutet av Första Världskriget efter att den brittiska armén hade besegrat den turkiska armén. Några entreprenörer köpte in överblivna armébussar från den brittiska armén, byggde om dem till passagerarbussar och började ta betalt för resor genom landet. Tiderna var svåra och för att öka lönsamheten gick fyra oberoende företag samman och bildade Egged. Det nya företaget var ett kooperativ. vilket innebar att de 963 medlemmarna även ägde företaget. Egged knöt samman Tel Aviv, Jerusalem och Haifa.

Egged har en brokig historia som inte bara omfattar allmänna transporter. Under självständighetskriget utsattes Eggedbussarna ofta för bakhåll då de hjälpte till att smuggla in förnödenheter till staden Jerusalem som då var blockerad. Företaget har också alltid hjälpt staten Israel att transportera dess soldater fram till sina destinationer, ofta hela vägen fram till slagfälten.

Även om Egged har funnits på plats under landets svåra tider har dess högsta prioritet alltid varit att ge transportservice åt det israeliska folket. Företagets ledning har som mål att hela tiden uppgradera sina bussar så att de ska vara så säkra och bekväma som möjligt. Flottan byts successivt ut och äldre bussar ställs av i samband med att nya köps in. I dag skryter man med en modern flotta av bussar från ledande tillverkare som Mercedes, Volvo och MAN.

Samtidigt som bussarna byts ut försöker man minska den negativa miljöeffekt som masstransporter medför. Målet är att alla bussar ska gå på diesel med låg svavelhalt, redan förra året körde 60 % av bussarna enligt den strikta Euro-3 standarden.

Fram till år 2000 hade Egged i princip monopol på busstransporter i. 2001 initierade regeringen reformer för att introducera konkurrens på de allmänna rutterna. Tre israeliska transportföretag vann anbudsförfarandet för 130 stadsrutter vilket motsvarar 5,5 % av Eggeds verksamhet. I februari 2003 gick regeringen ut med ytterligare en anbudsförfrågan motsvarande 15 % av all allmän transport. Inte heller dessa gick till Egged.

Samtidigt som Israels ekonomi går mot ökad konkurrens kommer fler rutter att komma upp till anbudsförfarande. Detta borde sannolikt leda till lägre priser och bättre service. Troligtvis kommer Egged ändå att förbli landets största transportör, alltid inskriven i landets historieböcker som en organisation som hjälpte till att forma nationen och gav dess invånare grundläggande service.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.