Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

ReportageEn gemensam familj

Michal Belzberg höll på att förbereda sin Bat mitzva när en självmordsbombare slog till mot restaurangen Sbarro i Jerusalem. 15 människor mördades och 130 skadades. Michal ville inte ha någon fest utan övertalade sina föräldrar att donera pengarna till offren och uppmuntrade dessutom alla gäster att göra likadant.
Volontärorganisationen OneFamily för terroroffer var född.

Av Margarete Nudel

OneFamily skiljer sig från andra insamlingsorganisationer. Här handlar det inte bara om att samla in pengar utan det går även bra att ge till OneFamily av sin egen tid. Via organisationen erbjuds terroroffer både finansiell, juridisk och emotionell hjälp. Volontärer går ut och blir stödmedlemmar i drabbade familjer.

Sedan organisationen grundades för snart fem år sedan har den vuxit och hjälpt över 2 350 offer och deras familjer. Bland annat har drabbade fått sjukhuskostnader, samtalsterapi, renoveringar och handikapphjälpmedel betalda, men även familjehögtider som bar- och batmitsva samt bröllop. Fram tills nu har man distribuerat hjälp för drygt tolv miljoner dollar i kontanter.

Organisationen kopplar samman israeler med människor från i princip hela världen. Grundtanken är att vi alla tillhör en familj och därför måste vi stödja varandra. Medlemmar från OneFamily ska fungera som extra familjemedlemmar i kristider.

Under de senaste fyra åren har OneFamily hjälpt terroroffer i Israel på deras plågsamma väg tillbaka till livet. När en person skadas eller när en familjemedlem dödas i en terrorattack är det inte bara en fysisk smärta som måste övervinnas, man måste också ta hand om det emotionella traumat. På ett ögonblick förändras liv. Var och en av de snart 1 100 mördade och nära 7 500 skadade i Israel har lämnat stora tomrum efter sig, barn har blivit föräldralösa, änkor har förlorat både en make och en familjeförsörjare, syskon har slitits isär under sin uppväxt. Det israeliska samhället stöttar dem så gott det går men i svåra ekonomiska tider är det svårt att få pengar att räcka till alla.

Där gör OneFamily en strålande insats, via insamlingar och frivilliga insatser ser man till att oskyldigt drabbade terroroffer får en möjlighet att resa sig igen och långsamt börja återta ett normalt liv.

Läs mer om organisationen på www.onefamilyfund.org. Sajten är väl värd ett besök.
Vill du rikta en gåva till OneFamily?

Du kan göra det genom Förenade Israelinsamlingen. Ange "OneFamily" när du bidrar via pg 454260-1 eller bg 671-6609, så slussar vi ditt bidrag vidare.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.