Till förstasidan   Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-
Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker
Menorah

ReportageNytt emblem

Internationella Röda korset har antagit nytt emblem som innebär att Israel efter 56 år kan ansluta sig fullt ut till hjälporganisationen. Den nya symbolen kallas för den Röda kristallen och erkännandet har föregåtts av en lång konflikt. Den israeliska organisationen Magen David Adom, den Röda davidsstjärnan, har inte omfattats av den lag som ger Röda korsets hjälparbetare och ambulanser fri lejd i konfliktområden.

I den Röda kristallen kan nationella symboler föras in.

Skräp blir värme

En israelisk uppfinnare försöker komma på ett sätt att använda skräp och resterna från olivoljepressning till att bli bränsle och elektricitet.

Med ett ton skräp, ett halvt ton olja, 300 kilo gas eller 150 kilo grönt kol kan man skapa elektricitet. Det säger i alla fall uppfinnaren Dr Sergei Rosenberg som på uppmaning av departementet för infrastruktur i Israel testar sin nya maskin för elproduktion i Moldavien.

- För närvarande kontrollerar vi att processen inte är giftig.

Att helt kunna skära ner importen av arabisk olja tror Rosenberg inte blir möjligt men hoppas på att hans andra idéer med vindturbiner och vågkraft på sikt också ska slå igenom.

Samtidigt med Rosenbergs "skräpprojekt" har ett företag i Galiléen på försök börjat skapa elektricitet med avfallet från olivoljepressning. Det måste vara det som kallas för alternativ olja.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.