Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageNamnet till trots lever Döda Havet och dess helande kraft hjälper tusentals sjuka från hela världen varje år. Här skiner solen i snitt 330 dagar varje år och här omvandlas farliga UV- strålar till medicin. Ett verkligt paradis.

Av Janet Mendelsohn Moshe Foto Margarete Nudel

Döda Havet lever

Även om ingenting kan leva i ett vatten tio gånger saltare än Medelhavet, håller Döda Havet alla flytande på sitt mjuka, lite oljiga och helande vatten. Vattnet, och den nästan alltid närvarande solen, är så välgörande att många försäkringskassor i världen erkänner dess terapeutiska värde och skickar folk med olika sjukdomar för behandlingar i de olika behandlingshem som finns vid Döda Havets kust.

Det karga landskapet påminner om månens yta och än har man inte fullt utvecklat hela den turistpotential som finns. Trots det finns 15 hotell och en del vandrarhem för alla smaker och plånböcker.

- Döda Havets vatten utför verkligen mirakel, säger Anette Sasportas, sjuksköterska vid en av klinikerna på Lot Hotel. Genomsnittstemperaturen i luften ligger mellan 25 - 30 grader på vintern och 40 grader på sommaren. Trots det kan folk sitta vid stranden i timmar utan att bränna sig. Vårt läge på 417 meter under havsytan i kombination med den höga halten av mineraler i luften, lugnar och filtrerar bort de farliga UV-strålarna. Hit kommer folk med ledbesvär, reumatiska smärtor samt de som lider av psoriasis.

- Hundratals kommer med statliga medel från Danmark och Tyskland varje år för att njuta av de välgörande behandlingarna som finns här, förklarar Anette. Att danskarna har hittat till Döda Havet tror hon hänger samman med att en dansk regeringsmedlem besökte Israel 1971 och med egna ögon fick uppleva hur Döda Havet hjälpte hans psoriasis.

- Det vilar alltid en disighet över Döda Havet vilket gör att folk kan utöka tiden vid stranden utan att bränna sig. Men våra patienter märker inte bara hur deras psoriasis förbättras, behandlingseffekten varar i upp till sex månader då sjukdomen håller sig lugn.

Den tjocka svarta leran från Döda Havets botten är fylld av hälsobringande mineraler och att lägga den på ömma leder eller muskler hjälper.
Även om det låter helt underbart måste patienterna som kommer till Döda Havet "arbeta" hårt för att uppnå resultat. Efter en stor frukost går de ner till stranden eller till soldäcket för att njuta av morgonsolen. Därefter tar de lunchledigt i cirka två timmar och tillbringar sedan ytterligare tre till fyra timmar i solen. Till det kommer behandlingar med den tjocka svarta leran från Döda Havets botten. Den är fylld av hälsobringande mineraler och att lägga den på ömma leder eller muskler hjälper. Ett annat alternativ är att få lermassage där leran blandats upp med varm sesamolja.

Termalkällor med mineraler har också gjort Döda Havet känt för sin badterapi. Ett dopp i det oljiga vattnet är avkopplande och minskar värken i de flesta leder. Anette pekar ut en grupp danskar och berättar att efter fyra veckors behandling kommer 25 av de 30 besökarna att åka hem utan spår av den psoriasis de hade när de kom.

Många undrar dock om Döda Havet håller på att självdö och försvinna? Är det dags att börja sörja? Experter rapporterar om hur vattennivån sjunker konstant, upp till en meter varje år och enligt Israels miljödepartement avleds Genesarets och Yarmoukflodens sötvatten, som tidigare fyllde på Döda Havet, till Israel, Jordanien och Syrien och används som dricksvatten. Och om inte det räcker så tas saltvatten från sjön för tillverkning av pottaska i Israel och Jordanien vilket också sänker nivån. Så nuvarande 417 meter under havsnivån kan mycket väl ha nått 418 meter när denna tidning publiceras. Dagens besökare till Ein Gedi spa måste numera ta en liten spårvagn ner till vattenbrynet eller en lång promenad till den allt bredare stranden.

Tanken att fylla på Döda Havet med havsvatten har funnits i åratal. Över ett århundrade tillbaka hade Theodor Herzl en dröm om att pumpa in vatten från Medelhavet i Döda Havet och skapa elektricitet på den vägen. 2002 beslöt Israel och Jordanien att samarbeta, denna gång var tanken att fylla det salta havet med vatten från Röda Havet. Israeliska officiella källor hävdar att detta nya projekt kan förorsaka mycken ekologisk skada och därför diskuteras nya alternativa idéer och inget har ännu hänt.

Organisationen Jordens Vänner är oroliga för vilken effekt den massiva pumpningen av vattnet från Röda Havet till Döda Havet kan få. Enligt Mira Edelstein vid Tel Avivkontoret tror man att projektet kommer att ha en mycket negativ inverkan på Döda Havet. Det är möjligt att blandningen av havsvatten med alger och det salta Döda Havsvattnet kan få det turkosblå vattnet att anta en rödbrun färg.

- Vi behöver också få veta vad som kommer att hända med Röda Havet och dess känsliga korallrev. Fler studier måste göras innan man tar beslut.

Under tiden verkar det dock som om Döda Havet är här för att stanna, även om dess kustlinje långsamt krymper. Flera av varandra oberoende modeller visar att samtidigt som vattennivån fortsätter att falla, kommer Döda Havet att stabilisera sig på cirka 550 meter under havsytan om cirka 100 - 400 år.


Ein Gedi - oasen mitt i öknen

Ein Gedi är en existerande oas 80 kilometer från Jerusalem, långt från storstadens brus och larm. Många arkeologer tror att Edens lustgård fanns 50 kilometer norr om denna plats och Kibbutz Ein Gedi är verkligen en värdig kandidat till den titeln. Namnet betyder "killingens källa" och än idag hittar man otaliga getter klättrande på de kraftiga sluttningarna. De stora vädurarna håller sig på tryggt avstånd från människan men även de kommer ner för att dricka källvattnet i naturreservatet.

De naturliga kalla källorna vid Ein Gedi ger en fantastisk kontrast till det karga landskapet. Ein Gedi har ett unikt ekosystem och kibbutzen har fått ett internationellt erkännande som en botanisk trädgård med 1 000 olika plantor från landets olika delar.

Zabu Levi'im har bott på kibbutzen sedan de sena tonåren då han kom dit med en jordbruksenhet inom armén 1969. Hans familj kommer ursprungligen från Iran och trots att han har släktingar spridda över hela landet skulle han inte kunna tänka sig att byta bostadsort.

- Vi bor mellan mangofrukter, fikon och dadlar. Man kan inte ha det bättre.

Turism är kibbutzens ekonomiska bas men man skördar och säljer även stora mängder mango och dadlar, en buteljeringsfabrik tar hand om det söta vattnet och säljer.

För turisten finns här alla typer av avslappnande och terapeutiska behandlingar och massage tillgängliga. En ayurvedisk behandling består av varm olja som hälls i en stråle över ens panna följt av en ångbastu och massage. Indiansk varm stenmassage och antirynk-behandlingar baserade på den lokala floran kan också fås.


Fråga doktorn

Dr Marco Harai, hudspecialist, verksam vid Döda Havet svarar på några vanliga frågor:

Vilka länder har avtal med Döda Havet?
- För närvarande kommer patienter från Försäkringskassorna i Danmark och Tyskland. Andra länder skickar patienter sporadiskt.

Vilka sjukdomar behandlas?
- Psoriasis i alla former, atopisk hy, astma, cystisk fibros och vissa reumatologiska besvär.

Hur länge måste man stanna för att uppnå bästa effekt?
- Oftast räcker tre veckor men i svåra fall behövs 4 - 5 veckor.

Hur länge känner man av behandlingen?
- Oftast är patienterna helt besvärsfria i 6 - 8 månader.

Vilken är den viktigaste faktorn?
- UV-strålarna är det viktigaste för dem med hudsjukdomar. De med ledbesvär har störst glädje av svavel- och lerbehandlingar. Avkoppling hjälper alla människor med kroniska sjukdomar.


Mer än bara behandlingar

För den som inte vill ligga i solen, ta behandlingar eller flyta som en kork i havet, finns mycket annat i närheten att göra och utforska. Cirka 20 minuter med bil, norr om Döda Havet, ligger klippmassivet Masada. Vill man besöka platsen där Döda Havsrullarna, Qumran, hittades kan man fortsätta ytterligare 10 minuter.

Områdets karga natur erbjuder fantastiska vandringsleder i uttorkade flodfåror, både nattvandringar och dagsturer finns. Ett par timmar med jeep ut i saltöknen ger vackra vyer och häftiga upplevelser. Söder om hotellområdet finns även resterna av Lots hustru som enligt Bibeln blev en saltstod när hon vände sig om för att se på när Sodom och Gomorra brann.

En vandring i Ein Gedis naturreservat på väg mot källan är vackert grön i jämförelse med all ökenfärg. Tittar man noga kan man träffa på imponerande vädurar.

Och så kan man ju alltid shoppa kosmetika, badsalt och undergörande lera direkt från fabrikerna som ligger längs med vägen. Inte alltid billigare, men roligare.
www.deadsea.co.ilTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.