Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageSätter krydda på tillvaron

För fem år sedan beslöt den etiopiske immigranten Avraham Deseta att köpa ett stånd på Mahane Yehudamarknaden i Jerusalem för att sälja etiopiska kryddor. Tack vare envishet och ett lån från Jerusalems företagsutvecklingscenter är Deseta en av marknadens populäraste och mest framgångsrika försäljare.
Av Wendy Elliman/IPS Foto IPS

Inklämd mellan dussintalet överfyllda marknadsstånd gnistrar en fläckfri och modern butik. Dess hyllor är noggrant fyllda med paket, väskor, lådor, boxar och jutesäckarna är överfyllda med gryn och örter. Till skillnad från de andra försäljarna som skriker ut sina priser till de förbipasserande, låter butiksinnehavare Avraham Deseta sina doftande kryddor locka in kunderna istället.

Och in dras man, doften är mycket stark. Även om många av hans kunder är etiopiska judar precis som den skägg- och kippaprydde Deseta själv, så ökar antalet israeler som vill köpa de specifikt etiopiska produkterna.

- Jag vet, det ser ur som om jag har hamnat fel, säger Deseta som bott i Israel de senaste 14 åren. Det tog de andra handlarna ett tag att vänja sig vid mig.

Det låter lättare när Deseta säger det. Sanningen är lite hårdare, berättar Mikhail Benin, företagsrådgivare på Jerusalems Företagsutvecklingscenter som hjälpte Deseta med lån och råd. Mikhail märkte ganska snabbt att den s.k. öppna marknaden var en stängd marknad.

- Avraham var den förste etiopiske immigranten som började handla på Mahane Yehudamarknaden och han möttes av stor fientlighet, berättar Benin. Hans grannar bröt sig in i butiken via de intilliggande väggarna och stal hans förråd. Ja, de stal till och med vågen.

Men Avraham lät sig inte nedslås, han var fast besluten att lyckas och sa till dem: "Jag har kommit hit för att stanna. Det är lika bra att ni vänjer er vid idén". Idag är han en av de mest populära, och framgångsrika, handlarna på marknaden.

- Jag har investerat för mycket i detta för att låta mig drivas bort, säger Deseta. Motståndet gjorde mig bara mer övertygad. Jag var tvungen att få det att fungera.

De väldoftande kryddorna lockar in kunderna i butiken.
Vägen dit har varit tuff. För sex år sedan arbetade han 22 timmar varje dag, sex dagar i veckan.

- Under mina första fem år i Israel arbetade jag som maskinist på ett textilföretag i Beersheva. Det var hårt men gav inget extra. När vi flyttade till Jerusalem tog jag på mig två jobb. Mitt tio timmar långa dagjobb satte mat på bordet. Direkt efter det åkte jag och vaktade vid Rakels grav i tolv timmar.

- Allt detta gjorde jag för att kunna lägga undan pengar för att kunna bygga en framtid. Jag sov stående de där åren. Min fru tog hand om våra sex barn, jag kom bara hem till min familj på shabat, minns Avraham.

Tanken på en ljusare framtid fick han efter ett sista-minutenbesök på Mahane Yehudamarknaden för att handla till shabat. Det fanns många etiopiska judar som besökte marknaden.

- Det var fullt med färsk billig frukt och grönsaker, kryddor, fisk, inläggningar, nybakat bröd och alla sorters etnisk mat, minns han. Men det fanns inga etiopiska specialiteter och jag insåg att jag hade hittat min nisch.

I Etiopien hade Deseda haft en liten handelsbod och ett antal anställda. Att driva ett företag var därför ingen nyhet för honom, "jag visste att jag skulle klara av detta".

För fyra år sedan hade han sparat ihop tillräckligt med pengar för att hyra en lokal och köpa in varor till sin kryddbod. Allteftersom affärerna började gå med vinst la han till fler produkter; gryner, etiopiska kaffebönor samt ett speciellt mjöl som används i etiopisk matlagning. Han slutade sitt nattvaktsjobb och använde sina kvällar för att sälja sina produkter direkt till den etiopiska församlingen. Hans 22-timmarsdagar minskade till 18 och han kom hem varje kväll.

När Jerusalems företagsutvecklingscenter kom in i bilden var butiken redan igång. Centret får 200 000 dollar varje år från Jerusalemfonden, vars mål är att hjälpa mindre företagare. De hjälper till med affärsplaner, lån mm, allt för att stötta entreprenörer från Jerusalems svagare befolkning, nya immigranter, ultraortodoxa, araber från östra Jerusalem och soldater som nyligen muckat.

Tack vare lånet kunde Deseda renovera butiken. De ekonomiska råd han fick gjorde att han nu har expanderat verksamheten till att bestå av två butiker, han har anställt två personer och hyr en lagerlokal.

- Jag är en lycklig man, säger Deseda. Jag såg möjligheten och tog den och det har fungerat väl. För min familj; min fru, våra sex barn och mig själv är detta vägen till att bli fullvärdiga medlemmar av det israeliska samhället.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.