Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageÖkad antisemitism

Antisemitismen i världen nådde sin högsta nivå på 15 år under 2004 visar en årlig rapport producerad av Stephen Roth Institute i Tel Aviv.

Studien anklagar vissa muslimska immigranter i utvecklade länder som Frankrike, Storbritannien och Kanada för den ökade vandalismen och de våldsamma attackerna. Institutet går även hårt fram mot Ryssland, Ukraina och Vitryssland för att de inte bekämpar antisemitism.

Institutet noterade 501 antisemitiska incidenter under 2004 att jämföras med 360 året innan. Rapporten visar också att antalet "stora" attacker som skottlossning och anlagda bränder har minskat sedan år 2003 i motsats till riktade personattacker som däremot ökat.

Ovan eller under jord?

Tvärt emot transportdepartementet och finansdepartementet rekommendationer har politikerna i Tel Avivs stadshus beslutat att stadens andra spårväg, den gröna linjen, delvis ska hamna under mark. Beslutet går också emot NTA, det företag som ska genomföra projektet för statens räkning. De vill också att linjen ska gå ovan mark.

Varje kilometer ovan mark uppskattas kosta 25 - 30 miljoner dollar, kostnaden för att lägga linjen under mark ligger i runda tal kring 150 miljoner dollar/kilometer.

Transportdepartementet meddelar att de under inga omständigheter kommer att godkänna detta "det finns inga pengar eller behov av en linje under jord".

För närvarande verkar det därför som om det inte blir någon linje alls.

För mer jämlikhet

Över 60 procent av dem som tar en master eller bachelor vid Hebrew University i Jerusalem är kvinnor. Mellan 45 - 50 procent av alla studerande kvinnor doktorerar. Trots det utgör den kvinnliga personalen på universitetet enbart 20 procent. 11 procent av kvinnorna är professorer.

Universitetets ledning har därför tagit sina första, tvingande, steg mot jämnare könsfördelning bland personalen.

- Detta kommer att vara en pågående fråga och en kamp i framtiden. Alla måste samarbeta för att uppnå större jämlikhet mellan könen, anser professor Rachel Elior vid Hebrew University.

Nyheter direkt från Israel

Nu kan du få nyheter direkt från Israel in i din dator. JerusalemOnline är en ny service som tillhandahåller snabba nyheter från den ledande israeliska tv kanalen Channel 2 News. Sändningen är på engelska. För närvarande handlar det bara om tre minuter live varje dag, klockan 11.00 israelisk tid, men hopp finns om att utöka såväl sändningstid som antalet sändningar.

- Vi letar efter fler finansiärer så att vi i framtiden också kommer att kunna erbjuda mer än nyheter, program gjorda i Israel men på engelska, säger en av grundarna Doron Landau.

Den nya servicen är gratis och uppmanar tittare att skriva in sig på e-postlistan. Via den kan man också få reda på när det finns ny information på engelska.
www.jerusalemonline.comTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.