Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageEn sionistisk dröm

Richard och Hilde Strauss flydde från Nazityskland på 1930-talet och startade ett litet familjeföretag utanför Haifa.

Barnbarnet Ofra förkroppsligar den sionistiska motsvarigheten till den amerikanska drömmen. Hon är ordförande för Strauss-Elitegruppen, Israels näst största livsmedelsföretag med årlig omsättning på 850 miljoner dollar och rankas nummer 45 på Forbes lista över världens mest inflytelserika affärskvinnor.

Av Simon Griver Foto IPS, Strauss-Elite, Amir Zmora

Familjen Strauss har byggt sitt imperium på mjölk. De beslutade sig för att bygga ett mejeri på baksidan av sitt hus där man tillverkade ost för den lokala marknaden, strax efter att de hade flyttat till dåvarande Palestina. Men ost var inte allt de sysslade med. Under ett par års tid fungerade mejeriet även som fasad för den underjordiska rörelse Richard och Hilde var djupt engagerade i. De hade även som mål att grunda en judisk stat. Paret mötte illegala invandrare vid Naharias strand och gömde dem för det brittiska mandatet i kostallet innan de kunde ta dem vidare till kibbutzer.

Företaget Strauss växte hela tiden och ganska snart började de sälja sina ostar i hela Haifaområdet. Under 1950-talet mötte de hård konkurrens från det snabbt växande, kibbutzägda Tivall. Strauss tog det strategiska beslutet att sluta med ost och gå över till den nya, men lovande marknaden, glass. 1962 blomstrade Strauss-företaget och barnen Michael och Raya hade gått in i familjeföretaget.

"Michael och Raya tog Strauss från att vara ett litet familjeföretag till att bli ett blomstrande nationellt företag under 1960-talet. När man firade sitt 50 års jubileum 1986 var man marknadsledande inom glass, yoghurt och andra mejeriprodukter. Ost hade också återintroducerats. Strauss omsatte då 50 miljoner dollar om året.
Under ett par års tid fungerade mejeriet även som fasad för den underjordiska rörelse de var engagerade i.

Under 1990-talet tog Strauss steget ut i världen och blev ett globalt företag, man gick samman med internationella Danone som köpte 20 procent av Strauss mejeridivision och Unilever som köpte 50 procent av glassdivisionen. Under 1996 köpte Strauss en kontrollpost i Elite, landets största tillverkare av choklad och kaffe. Det var en kuppartad affär, då Elite vid den tidpunkten omsatte 580 miljoner dollar årligen, närmare det dubbla mot Strauss.


Ofra Strauss
Strax efter förvärvet drog sig Michael Strauss tillbaka som ordförande och vd och lämnade över Strauss Elit Group i sin äldsta dotter Ofras händer.

Hon mottogs med stor skepsis av marknaden. Många äldre chefer tvivlade på henne men en lågmäld managementstil, som mest går ut på att delegera samtidigt som hon tar strategiska policybeslut själv, i kombination med utmärkta finansiella resultat har förärat henne stor respekt både från de egna cheferna och hos konkurrenterna.

2004 hade Ofra nått sitt första stora mål, sammanslagningen och effektiviseringen av Strauss och Elite till ett företag. Frukten av detta märktes när Strauss-Elite rapporterade en vinst på 35 miljoner dollar för det året, något som även gjorde företaget till ett av Israels mest lönsamma i proportionella tal i en sektor med små marginaler.

Företaget äger dessutom välkända och prestigefyllda märken som Yotvata (mjölkdrycker), Yad Mordechai (honung, olivolja och marmelad), Energy (flingor) och Max Brenner (choklad). Strauss har också del i den kalla salladsmarknaden (humus och tehina) och har ett strategiskt partnerskap med PepsiCo Frito-Lay för salta snacks.

Ofra Strauss driver feministiska frågor, är aktiv i hjälporganisationer och arbetar för förbättrade relationer mellan judarna i Israel och i Diasporan genom en styrelsepost i Jewish Agency. .

Efter att ha stärkt hemmamarknaden har hon vänt sina blickar utanför landets gränser. Hon vill utöka exporten som idag står för 15 procent av företagets omsättning. Elite är redan världens åttonde största kaffetillverkare och marknadsledande på kaffe i hela Östeuropa och forna Sovjetunionen. Företaget har också en strategisk allians med det ledande företaget för espresso, italienska Lavazza. Strauss-Elite kontrollerar cirka 70 procent av den lokala chokladmarknaden och har vänt sig till den internationella marknaden för att växa. Idag exporteras israelisk choklad bland annat till den brittiska stormarknadskedjan Sainsbury.

Richard och Hilde Strauss företag var litet och lokalt. Michael och Raya gjorde om det till ett stort nationellt företag. Ofra Strauss vision har gjort Strauss-Elite till vad det är idag, ett av Israels största och mest lönsamma företag.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.