Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageMed fred i sikte

I februari detta år röstade det israeliska kabinettet med 17 röster mot 5 för ett tillbakadragande och omflyttning från vissa israeliska bosättningar. Sedan Yassir Arafat dött har den Palestinska administrationen hållit presidentval och valt Mahmoud Abbas till sin nye ledare. Fred är ämnet runt konferensbordet än en gång.
Håller vindarna på att vända i Mellanöstern?

Av: Janet Mendelsohn Moshe

Nobelprisvinnaren och förre israeliske premiärministern Shimon Peres har alltid trott på att den lilla människan kan påverka besluten i ett land. Han grundade Peres Center for Peace 1996 med målet att sprida sin vision. Han förutsåg att områdets invånare skulle komma att arbeta tillsammans för att bygga fred genom bland annat socioekonomiskt samarbete, forskning och konkreta aktiviteter.

"De yngre i Mellanöstern är trötta på konflikten och de är utmattade. De har börjat förstå att deras framtid och hopp inte ligger i att slåss om mark utan att framtiden finns i vetenskap, teknik och kommunikation" har Peres sagt. "Det finns en framtid utan gränser och utan krig." Det finns ett överflöd av projekt på fredscentret; hälsa, medicin, utbildning, kultur, sport och företagsekonomi för att nämna något. Saving Children är till exempel ett initiativ som handlar om sjuka palestinska barn som tas in till israeliska sjukhus för diagnos, kirurgi och vård när det saknas tillräckliga behandlingsmöjligheter inom den lokala sjukvården. Minst 850 palestinska barn har remitterats till den israeliska sjukvården, över 200 operationer har utförts, många komplexa diagnoser har ställts med påföljande uppföljning. Till det anordnas professionella konferenser där ett dussintal palestinska barnläkare träffar sina israeliska kollegor samt gemensamma månadsmöten. Inom programmet Medi-Links utbildas palestinska läkare, sjuksköterskor och tekniker vid israeliska sjukhus. Medi-Links gör att sjukvårdspersonalen kommer i kontakt med den senaste utrustningen och vidgar sin kunskap samtidigt som de professionella kontakterna mellan palestinsk och israelisk sjukvård främjas.

Utbildning gör att skepticism och negativa stereotyper bryts ner.
Fredscentret håller också på med jordbruksprojekt för att hitta en gemensam lösning på ett gemensamt problem; torr mark och brist på vatten. Ett projekt om återvinning av vatten och avsaltning utförs gemensamt av israeler, jordanier och palestinier. Fredscentret arbetar också tillsammans med elva regeringar som delar samma problem. Genom att hjälpa palestinska bönder öka kvaliteten på sina jordbruksprodukter till europeisk standard hoppas man att de kommer att få det lättare att exportera.

Fredscentret främjar kontakter på alla nivåer mellan befolkningarna och uppmuntrar dialog och konkreta gemensamma projekt. Möten, mellan journalister, unga politiker, guider eller professionella sjukvårdare är flitigt besökta och främjar nätverkande och samarbete.

Våldet som blossade upp i september 2000 ledde till att många trodde att möjligheten till fred i Mellanöstern var över. Därför jobbar man med utbildning för att skepticism och negativa stereotyper ska brytas ner. Självklart håller inte allt professionell nivå men bit för bit börjar folk från alla samhällsklasser tala om gemensamma mål och utsikten om en framtida fred verkar än en gång mer som ett realistiskt mål än ett luftslott.

Det projekt som dragit flest rubriker över hela världen är dock Twinned Peace Sport School. Där engageras barn i fattiga palestinska och israeliska kommuner genom gemensam träning och utbildningsstöd. Unga mellan 6 - 15 år träffas på neutral mark, får organiserad träning, utrustning samt extra engelska och matematikundervisning. Projektet ser till att hålla igång extra aktiviteter de dagar skolan är stängd för lov med lekar och matcher med blandade lag. Dessa barn har sällan andra fritidsaktiviteter än att spela fotboll på gatan. För närvarande har tio fotbollsskolor startats framgångsrikt, var och en med en israelisk och en palestinsk ledare. Fyra basketskolor för flickor har också kommit igång och närmare 900 barn deltar.

Ungarna lär inte bara känna de andra "konstiga" barnen utan deras sportsliga talang utvecklas samtidigt som självförtroendet ökar markant. Många får ledarskapsträning när deras Peace Team möter andra lag.

Under förra sommarens Gothia Cup i Göteborg deltog ett blandat pojklag som till och med fick coaching av Englands berömde förbundskapten Sven-Göran Eriksson. Efter det vände de sina förluster och laget vann ett par av sina matcher.

Peres Peace Center har inga kopplingar till den israeliska regeringen och ingen politisk partifärg. De vill att bägge sidor i konflikten tillsammans ska närma sig en fredlig lösning. Enligt verkställande direktören Dr. Ron Pundak "kommer vi alltid att behöva politikerna för att föra fredsprocessen ett steg framåt, men politikerna måste lära sig lyssna på folket".

Det är möjligt att folket, sakta men säkert, börjar inse att fred faktiskt är ett mål inom räckhåll.

Besök gärna fredscentret på Internet: www.peres-center.orgTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.