Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageBonjour Israel - Comment ca va?

Den fransk-judiska invandringen till Israel är den högsta på 20 år. Ansvariga framhåller att det är ett stegrat intresse för judiska värderingar som gjort att invandringen ökat, men man kan inte bortse ifrån att 80 procent av alla polisanmälda fall av antisemitism i Frankrike förblir olösta och därmed påverkas sannolikt Israels invandringsstatistik.

Av Janet Mendelsohn Moshe foto IPS

I Frankrike bor över 500 000 judar, världens näst största Diasporaförsamling efter USA.

- Franska judar har alltid varit sionister, förklarar invandringsrådgivare Ruti Avrahami. Invandringen från Frankrike ökar sakta men säkert. Under 2004 kom 2 415 fransmän, 2 086 personer kom året innan.

- Vi får dagliga förfrågningar, förklarar Avrahami som arbetar för UNIFAN, föreningen för franska immigranter i Israel. Utöver dem som väljer Israel som sitt hemland kommer många turister; 50 000 fransmän besökte Israel under förra sommaren.

Familjen Benizri från Paris flyttade tillbaka till Jerusalem igen efter ett misslyckat försök 1993. De fyra barnen trivdes väl men gamla föräldrar och vänner, i kombination med besvärlig ekonomi, fick dem att återvända till Frankrike.

- Det var med blandade känslor, vår tonårsdotter stannade kvar i Jerusalem på ett internat berättar 42-åriga Devorah och tillägger att de aldrig fann sig tillrätta i Frankrike igen.

I april 2004 gick flyttlasset åter till Israel och även om det betydde karriärbyten är bägge lyckliga nu

Invandringsexperter vill helst inte koppla intresset för Israel till antisemitism utan vidhåller snarare att det sionistiska medvetandet ligger latent i den fransk-judiska befolkningen

Antisemitismen har ökat över hela Europa, situationen i Frankrike verkar dock vara speciellt problematisk. Över 80 procent av alla anmälda fall förblir olösta. Franska inrikesministeriet rapporterade 510 antisemitiska incidenter under det första halvåret att jämföra med 593 under hela 2003.

Enligt Michael Jankelowitz, Jewish Agencys talesman i Israel, känner många franska judar en stegrande oro för situationen i landet, speciellt de som tidigare öppet burit kippot, huvudbonader. Nu har många börjat täcka dem med hattar och kepsar, barn som går i judiska skolor blir körda dit för att undvika trakasserier.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.