Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageIsrael museum 40 år

I år är det 40 år sedan Israel museum i Jerusalem öppnades. Det firas bland annat med en utställning i åtta delar kallad för Beauty and Sanctity: Masterworks from Every Age.

Utställningen omfattar mer än 75 verk från museets rika samlingar.

Bland annat kommer Beth Shean Venus, en romersk skulptur i full storlek, utgrävd i Israel och restaurerad vid Israel museum, att visas för första gången för allmänheten samt Maimonides illustrerade Mishne Torah till låns av Vatikanens bibliotek.

Till vänster uppifrån och ner
Nicolas Poussin, The Destruction and Sack of the Temple of Jerusalem, 1625-26
First Nuremberg Haggadah, Germany, ca. 1449

Till höger
Beth Shean Venus


Nu glöms de inte bort

I slutet av förra året öppnade Yad Vashem, minnesmuseet kring Förintelsen i Jerusalem, en databas med namn på drygt tre miljoner judar som mördades under Förintelsen. Central Database for Shoah Victims' Names är världens största databas i sitt slag och finns tillgänglig on-line utan kostnad via en länk från Yad Vashems hemsida www.yadvashem.org.

De flesta av namnen, 2,2 miljoner, kommer från vittnesprotokoll som överlevande, släktingar och vänner fyllt i under åren. Resten av namnen kommer från deporteringslistor och folkräkningsprotokoll som finns i Yad Vashems arkiv.

Internetanvändare har möjlighet att skicka in fler namn till databasen framöver, målet är att nå cirka fem miljoner namn inom ett par års tid.

Det går att söka efter familjemedlemmar på namn, födelsedag, födelseplats eller bostadsort innan deporteringen. Snarlika stavningsförslag presenteras tillsammans med det namn man själv sökt efter.


Femdagars skolvecka

Det israeliska utbildningsdepartementet har beslutat att införa femdagars skolvecka för alla elever med start nästa skolår. 17 skolor har på prov redan infört den nya reformen i höstas.

För närvarande går israeliska elever i skolan sex dagar i veckan; halv dag på fredagarna och ledig lördag. De timmar som försvinner från fredagen kommer istället att adderas på de övriga fem dagarna så att skoldagarna blir längre.

Många föräldrar samt lärarfacket är dock emot ändringen då de tror att detta kommer att vidga gapet mellan barn till rika och fattiga föräldrar.

- De föräldrar som har det gott ställt kommer att skicka sina barn på aktiviteter på fredagarna, de barn vars föräldrar inte har så gott om pengar riskerar att gå sysslolösa och därmed blir de mer exponerade för våld, droger och andra faror när de drar runt på gatorna och i shoppingcenter på fredagarna, anser Yossi Wasserman på lärarfacket.

Utbildningsexperten Eliezer Yariv på Haifa Universitetet tror dock inte att den kortare skolveckan kommer att påverka eleverna mycket men anser ändå att barn inte bör gå i skolan mer än sex timmar om dagen. För att råda bot på detta vill han istället korta sommarlovet med en månad och låta ledigheten vid suckot, chanuka och pesach vara vardera två veckor långa.

Den nya reformen påverkar inte de religiösa skolorna då de redan håller stängt på fredagar.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.