Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageFörst på plats

- Vi fick ett samtal på annandagen att man behövde oss i Sri Lanka och tre timmar senare var vi på väg, berättar professor Avi Rivkind, chef för kirurgi- och traumaenheten på Hadassasjukhuset i Jerusalem för israelisk press. Tillsammans med ytterligare tre läkare från Israel var de bland de första utländska hjälpteam som fanns på plats i Sri Lanka.
Av Margarete Nudel, Foto IDF

Om Italien var snabbast med att hämta hem sitt folk från flodvågsdrabbade Asien, var Israel snabbast med att skicka hjälp till de drabbade. Det tog inte mer än 48 timmar innan den första hjälpsändningen lyfte. 82 ton förnödenheter flögs till Sri Lanka, bland annat gick fler än 4 000 injektioner av serumet albumin till ett värde över 100 000 dollar i väg. Albumin används för att behandla patienter som lider av undernäring och andra sjukdomar.

Strax därefter såg Israel till att öppna en medicinsk klinik bestående av specialistläkare, en akutavdelning, en avdelning för invärtes medicin och en barnavdelning, liksom laboratorium och röntgenavdelning. Under de dagar som följde fortsatte hjälpen att skickas via israeliska UD.

Det israeliska folket har dessutom öppnat sina hjärtan för att hjälpa de överlevande. Alla från högsta till lägsta nivå har sett till att Israel gjort en betydande insats. Israeliska skolbarn har samlat in matvaror och pengar, israeliska humanitära organisationer har givit buteljerat vatten, mat, blod, förnödenheter och hjälp. Läkare och rättsläkare har arbetat på plats och använt sig av framstående teknik för att hjälpa överlevande och identifiera offer. Tusentals frivilliga har stått utanför Israels alla stormarknader och samlat in mat för att skicka hjälpsändningar.

- Det israeliska folket har visat sin stora humanitära kapacitet. När det handlar om naturkatastrofer är viljan att hjälpa stark och de är redo att bistå även om katastrofen slår till tusentals mil från Israel, säger Yoni Yagodovsky, Magen David Adoms internationella chef.

Efter de första akuta hjälpinsatserna började Israel tänka långsiktigt och fokus flyttades fram. Det gällde att se till att lokalbefolkningen och de överlevande, främst i Sri Lanka, fick hjälp med mat och matlagning.

Israelerna var bland de första på plats att hjälpa i Asien.
- Att få fram mat till lokalbefolkningen kommer att fortsätta vara högsta prioritet framöver, säger Shachar Zahavi, grundare och koordinator av IsraAID. Hjälporganisationer distribuerar mat och vatten, men det räcker inte. När folk inte längre har hus och hem kan de inte laga mat. De behöver platser dit de kan gå och få lagad, näringsriktig mat. Det har vi sett till att ordna efter förfrågan från bland annat Röda Korset.

Hjälpinsatserna är koncentrerade till tre områden; fyra fältkök, en klinik för sjuka och skadade samt ett område för barn som blivit föräldralösa. Israel hoppas kunna föda 5 000 personer varje dag.

Området utanför Sumatra är oroligt och fortsätter att drabbas av jordbävningar och oron för fler flodvattenvågor finns kvar. Israelen Meir Gitelis har erbjudit sig att gratis utrusta de drabbade länderna i Asien med sitt system EQ, Earthquakealert, ett hemsystem som får plats i en skokartong och förvarnar ett tiotal sekunder före ett jordskalv. Systemet kan identifiera om det är en jordbävning, en bomb eller en ljudbang från ett flygplan.

Skillnaden mot andra varningssystem är att EQ också kan skicka varningar direkt till privata abonnenter via mobiltelefon, sökare och SMS och därmed sprida informationen till fler. Hotell intill stränder kan installera satellitmottagare som kan plocka upp varningar sekunderna efter en jordbävning. Dagens varningssystem går enbart till regeringar.

- Sensorerna visar på jordbävningens intensitet, vågornas höjd och hastighet, säger Gitelis. Systemet analyserar därefter alla data och förutsäger om och när en flodvåg kommer, var den kommer att slå till och med hur stor kraft.

Det unika med systemet är att det inte blir falskt alarm, det har redan visat sig flera gånger i Israel. Systemet ger mottagarna 20 - 40 sekunders förvarning, tid för människor att ta skydd. EQ kostar endast 170 dollar och finns bland annat inmonterat i hissar i Israels högsta hus. Om det avger larm så stannar hissen automatiskt på närmaste våningsplan så att alla kan stiga av.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.