Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageTa på dig skorna

Alla kvinnor behöver både bekväma och moderiktiga skor. Oftast går det inte att kombinera de två och de flesta får nöja sig med en kompromiss. I ett stort antal garderober står dessutom många par oanvända skor, de flesta hopplöst ute eller inte bekväma nog att använda. Israeliska tillverkare försöker att tackla problemet med attraktiva skor som är både bekväma och moderiktiga.
Av Janet Mendelsohn Moshe

Beautifeel är ett relativt ungt israeliskt skoföretag vars produkter bärs av bland annat USA:s första dam, Laura Bush, såväl för sin komfort som för sitt utseende.

- Jag har byggt upp mitt företag på samma sätt som jag bygger skor, från botten och upp, förklarar Ami Bar-Nahor, ordförande för Onyx Footwear Industries som marknadsför Beautifeel. Bar-Nahor startade 1990 med fem anställda och idag arbetar 150 personer för honom. Beautifeel-skorna är inte bara bekväma, de tillverkas av bästa möjliga material och har en fantastisk passform med inbyggda kuddar som stöd. För 180 dollar kan man komma hem med ett av de billigare paren i en kartong.

- Kvinnor som vill ha moderiktiga skor ska inte behöva ge avkall på bekvämligheten längre. Hon ska inte heller behöva gå till möten i gymnastikskor med de snyggare skorna i en påse, förklarar Ami Bar-Nahor.

Han kallar sina skor för "bekvämt moderiktiga" och säger att de kvinnor som köper hans produkter vet att de kan gå i dem hela dagen utan att få klämda eller värkande tår. Många av hans anställda kommer från forna Sovjetunionen där de arbetat inom skodesign eller utveckling och produktion. 90 procent av Beautifeels produktion exporteras ut över världen från företagets huvudkvarter i Rishon Letzion, ännu dock inte till något av de skandinaviska länderna. Under 2004 översteg försäljningen 18 miljoner dollar.

Med ett medelhavsklimat är det viktigt med öppna skor och sandaler blir en naturlig del av industrin. Bäst på marknaden anses Naot vara. Den utvecklades i mitten av 1940-talet på Kibbutz Naot Mordechai i Galiléen, i första hand för sina kibbutzmedlemmar. 50 år senare tillverkas de fortfarande för hand och lager av mocka, kork, jute och latex försäkrar köparen om bekvämlighet och flexibilitet.

Grundidén bakom Naot är ett fotavtryck i sanden. Det visar tydligt var stödet behövs. Naot tillverkar dock inte längre bara sandaler utan har blivit Israels ledande exportör inom skor. Den amerikanska marknaden är störst med Kanada, Tyskland och Japan hack i häl.

Fokus på skor har även de som arbetar med säkerhet på flygplatser efter att en skobombare försökt smuggla med sig explosivt material på en internationell flygning. Sedan dess är det inte ovanligt att passagerare ombeds att ta av sig skorna i samband med säkerhetskontroller. Det israeliska företaget Magshoe vill hjälpa passagerare att slippa detta.

Magshoe är en metalldetektor som tillverkas av Ido Security. Apparaten har redan köpts in av ett flertal internationella flygplatser och hjälper till att säkert kontrollera skor utan att bäraren behöver ta dem av sig. Med Magshoes metalldetektor ställer sig passageraren i en apparat där skorna skannas på mindre än en sekund. Säkerheten ökar och passageraren försenas inte.

Så må ditt nästa steg bli såväl bekvämt som säkert. Kanske även israeliskt?

På hög höjd

De starkt rosa platåskorna är allt utom nätta och smidiga… de verkligen skriker efter uppmärksamhet. Och numera får Gaziths skor all den uppmärksamhet de förtjänar i Israel. Detta är landets i särklass kaxigaste skor, Gaziths stil är stark och trendmedveten; skorna bärs såväl av grå kontorsråttor och högskoleelever som av klubbesökare. Färgerna är starka och vilda.

Gaziths skor kompletterar inte en klädesstil, de gör hela stilen. Inspirationen kommer från gatan och den gångna vinterns kollektion innehöll 10 - 12 cm höga platåer på stövlar och skor, inget litet nätt och smidigt här inte!

Sommarens kollektion är namngiven efter de blomstermattor som täcker Israel på våren. Häftiga, intensiva färger och kombinationer är Gaziths signatur. Stilen får betraktare att vända sig om efter innehavarna.

Utvalda delar av Gaziths kollektion visas även på skomässor i Europa där företaget ännu inte har slagit igenom. Men Gazith hoppas på att de praktiska bruna, hudfärgade och marinblå fotbeklädnaderna som de europeiska kvinnorna verkar föredra snart kommer att ersättas av en ordentlig israelisk färgklick!Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.