Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageRummikub
- världens tredje största spel

Alla känner till Monopol och Alfapet. Få vet dock att det israeliska Rummikub är världens tredje bäst säljande familjespel.

Av nyhetsbyrån Israel 21C.

Vart tredje år hålls det världsmästerskap i Rummikub. Spelare från cirka 30 länder deltar. Inte många av deltagarna vet dock att spelet produceras av ett israeliskt familjeföretag, Lemada från Arad. Ökenstaden spottar ut ett nytt spel var sjätte sekund och de 120 anställda arbetar i treskift för att hinna med. 60 miljoner spel har fram tills nu sålts till 48 länder.

- Det finns Rummikub överallt, säger Micha Hertzano stolt. Han berättar att spelen numera även produceras vid två andra helägda fabriker i Indien och Brasilien.

Historien börjar dock i Rumänien under 1940-talet. Då ansågs kortspel vara dekadent och förbjöds enligt lag. Detta gjorde den judisk-rumänska entreprenören Ephraim Hertzano olycklig, han älskade att spela Rummy.

Ephraim Hertzano, som arbetade som resande i tandborstar och kosmetika, rannsakade sig själv för att hitta ett substitut för korten. Han kom på den originella idén att spela Rummy med plastbitar istället för spelkort. Han föreställde sig brickor med färgade siffror och långa trähållare där brickorna ställdes då det skulle vara svårt att hålla dem i handen.

Idén var dock inte lätt att genomföra. På den tiden var plast dyrt och svårt att få tag i.Men så plötsligt stötte han på en liten återvinningsfabrik och fick dem att tillverka de brickor han behövde. Nästa dag var det första Rummikubspelet fött. Han bjöd in sina vänner för en underbar kväll av helt legal rummy - utan kort.

Ryktet spred sig och efterfrågan ökade. Hertzanos vänner ville ha egna spel och butiksägare ville börja sälja den. Ephraim fortsatte att förfina och fullända sitt spel för att till slut utveckla dagens version av Rummikub.

När de blev bortbjudna frågade alla om de inte kunde ta med sig "det israeliska spelet".
Efter Andra Världskriget lämnade familjen Hertzano Rumänien för att bygga ett nytt liv i Israel. Ephraims dröm blev att introducera sitt älskade spel i sitt nya hemland.

Han spenderade timmar i sin verkstad och plockade ihop varje spel för hand. Han sågade till de små plastbitarna, målade varje bricka för hand, byggde trälådor och började distribuera spelet till små återförsäljare.

Han tog sex stycken i sin väska och gick från affär till affär för att övertyga folk att köpa. Han brukade inte begära betalt av affärsinnehavarna i början utan sa "pröva, när du blir beroende, kommer du att betala. Om inte, så kan du återlämna spelet till mig"

De sex spelen i veckan blev snart 60 och därefter 600, Ephraim var på väg mot en riktig industri.

I takt med ökad efterfrågan utökades den lilla hemverkstaden och till slut blev den vad den är idag, en av världens mest avancerade spelproduktionsindustrier.

När barnen växte upp och kom in i företaget såldes tusentals spel varje år. Rummikub började bli en nationell fritidssyssla. Många av dem som besökte Israel åkte hem med ett eller två spel i bagaget som gåvor till dem därhemma.

När Micha Hertzano flyttade till USA för att studera ekonomi väcktes faderns tankar på att öppna en filial i Amerika. Genombrottet kom efter att värden för en legendarisk pratshow, Don Rickles, berättade om sina Israelupplevelser för publiken efter en resa. En av berättelserna handlade om det nya spel hans fru hade tagit med sig från Israel, Rummikub. Deras liv hade ändrats; nu hann de inte längre med att sova eller äta, de spelade bara Rummikub hela dagarna. Vännerna intresserade sig och när de blev bortbjudna frågade alla om de inte kunde ta med sig "det israeliska spelet".

1977 var Rummikub det bäst säljande spelet i USA, något som tog sig uttryck i att internationella Rummikubtävlingar började hållas vart tredje år i världen. Tävlingar har hållits i Eifeltornet i Paris, på olika kryssningsfartyg i Cannes och även en underjordisk tävling i en polsk gruva.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.