Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageMer än ett

Behovet av hjälp är fortfarande stort i många av Israels städer. I Beersheva arbetar frivilliga med att se till att distribuera ut mat gratis till hungriga barn, vuxna och hemlösa.
Av nyhetsbyrån Israel 21c.

För ett par år sedan visade israelisk tv en dokumentär om L'Sova, en organisation som drev ett soppkök i Tel Aviv. Filmen gjorde ett starkt intryck på Vered Slonim-Nevo, ansvarig för Socialhögskolan vid Ben Gurion-universitetet i Beersheva.

- Efter programmet sökte jag upp en av dem som låg bakom projektet. Jag visste att Beersheva också behövde en liknande "restaurang", minns Vered.

Hon är medlem av kommunstyrelsen och uppmanades att starta en verksamhet i Beersheva.

- Inom en vecka hade vi hittat en lokal, berättar Slonim-Nevo.

Tyvärr var byggnaden helt förfallen. Med vänners hjälp lyckades de få ihop tillräckligt mycket pengar för att renovera byggnaden och lokala byggherrar ställde upp som volontärer. För fyra år sedan öppnade restaurangen Be'er Sova sina dörrar för behövande. I början serverades cirka 50 måltider om dagen, mest till drogmissbrukare och hemlösa, men snart började socialtjänsten skicka folk och restaurangen kunde inte möta efterfrågan.

Idag serveras cirka 500 varma måltider varje dag, hälften av dem på plats och resten körs ut i speciella behållare till fyra daghem för speciellt behövande barn. Be'er-Sova gör även 360 smörgåsar vid ett speciellt smörgåscenter varje dag och delar ut dem till barn som inte har möjlighet att ta med sig mat till skolan. Varje månad får dessutom 75 ekonomiskt svaga etiopiska familjer ett matpaket och en närliggande grundskola för beduin barn får 250 smörgåsar. Och trots allt detta, räcker Be'er-Sovas resurser inte till.

Israelisk statistik visar att behovet av mathjälp ökade med 46 procent under 2003, en siffra att jämföra med 2002 års ökning på 37 procent. I vissa områden är det ännu större. Allt fler israeler tvingas begära socialhjälp för att kunna ställa mat på bordet.

- Vi vet att närmare 20 procent av befolkningen i Beersheva går på socialhjälp. Om barnen i Tel Aviv kom till skolan utan matpaket, så gjorde nog barnen i Beersheva det också.

I början åkte de till olika matgrossister varje fredag och bar med sig vadhelst de kunde få plats med i sina privata bilar. Men snart började donationer tillåta dem att köpa in mat. De fick även köksutrustning, lokala handlare dök upp med vagnslaster med frukt och grönsaker, bagerierna kom med färskt bröd varje dag och företag gav inredning, inklusive allt som behövdes för att renovera byggnaden, installera luftkonditionering och köksutrustning.

Den som kommer till restaurangen får en portion varm mat utan att några frågor eller motkrav ställs. Maten är balanserad och välsmakande och lagas under övervakning av en professionell kock. Många av volontärerna, som städar, lagar mat och diskar, är äldre ryska immigranter, själva i stora behov. De får sina resekostnader ersatta och lite mat att ta hem. Ytterligare fyra eller fem obetalda personer har hamnat där genom domstolsbeslut om samhällstjänst. Det finns även dagliga volontärer, de flesta med heltidsarbeten, som avsätter ett par timmar varje vecka för att hjälpa till.

En speciell relation har byggts upp med en beduinförsamling utanför staden. Be'er-Sova ger dem råvaror till smörgåsar. De färdigställs av lärare och föräldrar från mycket fattiga hemförhållanden. Detta fungerar så väl att Be'er-Sova hoppas att det kommer att slå igenom även på de judiska skolorna i området.

Vered Slonim-Nevo fick presidentens pris för volontärarbete 2002 för sitt initiativ att grunda Be'er-Sova.

- Jag har sett soppkök utomlands och i Israel, oftast ligger kyrkor eller religiösa samfund bakom. Hos oss finns ingen politik eller religion. Våra motiv är inte religiösa, vi vill hjälpa de fattiga att hjälpa sig själva.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.