Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageDe judiska superhjältarna

Se upp! Är det en fågel? Är det ett flygplan? Nej, det är …Menorah Man!
Av Margarete Nudel.

På en hemlig ö någonstans i Atlanten finns en elak armé av androider som precis ska till att skicka iväg en robot med ett datachip - Glömskechipet - som kommer att radera ut alla judiska minnen och identiteter över hela världen. Nedräkningen har redan börjat. Kan ondskan stoppas innan det är för sent? Detta verkar vara ett jobb för… Stålmannen?

Fouj! Skicka aldrig en vanlig superhjälte att göra en judisk superhjältes jobb. Den Judiska Hjälteligan består av sju karaktärer med två uppsättningar porslin i kommandocentralen.

Hjältarna är Menorah Man, som kan växa ut upp till åtta eldkastande armar, Magen David med den ogenomträngliga skölden och Kipa Kid med ett helt bälte fullt av trickfyllda kippot. Mystiske Minyan Man kan kopiera sig själv i tio exemplar närhelst nöden kräver och Dreidel Maidel kan snurra i otroliga hastigheter. Shabbas Queen använder sig av ett elektromagnetiskt spö för att avmagnetisera mekaniska objekt och låta dem komma till vila (spöet måste laddas var sjunde dag). Den sjunde hjälten är Matza Woman med en mängd olika krafter; hon kan flyga, bli osynlig, hon har röntgensyn och superstyrka som bland annat används i ett möte med en mikrovågsugn och lite osyrat bröd som dessutom var radioaktivt. Sånt händer.

Denna fantastiska mishpacha (hebreiska för familj) är 46-åriga Alan Oirichs verk. Han är den amerikanske författare och grafiske designer som började sin bana med att koka samman ett lag av kosher korsfarare när han var åtta år. De första 15 000 exemplaren av "Minnesförlustens nedräkning" med de Judiska Superhjältarna, kom ut i slutet av förra året. Ytterligare 16 äventyr finns inplanerade.

- Jag vill att barn ska ha roligt samtidigt som jag vill lära dem att vara jude i dagens värld är jämförbart med att vara superhjälte, säger Alan Oirich, som själv fick en traditionell judisk uppväxt. Idag kallar han sig för "kryptoniskt ortodox".

Hans karaktärer påminner inte om tecknade stereotyper, de är snarare klassiskt roliga hjältar i full muskelprakt, ritade av Ron Randall, en högt uppskattad illustratör som har ritat allt från Spindelmannen till Mirakelkvinnan.

Vid sidan av seriehäftena har Oirich sett till att ta fram produkter som finns till försäljning på hemsidan www.jewishsuperhero.com. Där finns t-shirts, muggar, matlådor och även en version av Kipa Kids "Yarmarang" (en frisbee).

Skillnaden mellan Oirichs judiska superhjältar och andra superhjältar är att dessa personer inser att källan till deras kraft ligger i deras arv, precis som judar världen över borde inse att källan till deras "kraft" ligger i deras värderingar och etik enligt Oirich.

Alla de manliga hjältarna har täckta huvuden som en del av sin dräkt och kvinnorna har sina armar och ben modest skylda. De flestas reaktioner på seriehäftet har varit positiva även om det alltid finns folk som tycker att judiska kvinnor inte borde flyga omkring, så där rent allmänt…

När den Judiska Hjälteligan inte rycker ut och räddar judar världen över, är de i det civila en blandad skara, precis som judar i allmänhet; Magen David är sefard och hans sköld smiddes av en av hans spanska förfäder, Dreidel Maidel och Shabbas Queen är moderna karriärkvinnor och Kipa Kid arbetar i en judaikabutik. Alla är de dock förenade i målet att "kämpa mot den judiska minnesförlusten för annars kommer vi att tappa vår känsla för vad som är rätt och fel, gott och ont"Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.