Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageKvinnligt ledarskap

Vid sidan av Golda Meir har det inte funnits många judiska kvinnliga ledare sedan staten Israel bildades. Nu tror Frilansjournalisten Carl Alpert att denna trend har vänt.

Den judiska kvinnans roll i de tidiga dagarna av den sionistiska rörelsen, den lilla del de tog i uppbyggandet av landet (förutom Golda Meir) och avsaknaden av kvinnligt ledarskap, har länge varit ett område utsatt för kritik.

Efter mer än 50 års självständighet inger endast få av Evas efterföljare hopp för framtiden. 57 procent av de flickor som går ut högstadiet tar studentexamen i jämförelse med 51 procent av pojkarna. Men i Knesset sitter enbart 15 kvinnor på 120 möjliga platser.

Trots industrins kraftiga tillväxt är enbart tolv procent kvinnor företagsledare. Mest framträdande är Ofra Strauss, VD för mejerikoncernen Strauss. Dock börjar det dyka upp kompetenta kvinnor, Iris Feine, 37 år, är en av dem.

Efter gymnasiet studerade hon till ingenjör på Technion i Haifa. Sitt första arbete fick hon som trainee på ett konsultföretag där hon träffade Ofra Strauss som inte gjorde någon hemlighet av att hon uppmuntrade kvinnor. Strauss har faktiskt blivit en språngbräda för många unga kvinnor som gått vidare till höga positioner i andra företag.

Iris anställdes som produktchef för Strauss glassdivision, och blev därefter produktchef för en ny yoghurt. Med fantasifull och nydanande marknadsföring steg försäljningssiffrorna dramatiskt.
Iris stannade hos Strauss i sju år innan hon erbjöds posten som vice-VD för Sheman, Israels äldsta och största matoljeföretag. Där blev hon kvar i drygt två år då hon accepterade ett erbjudande från Tnuva, Israels mejerigigant.

Ett litet dotterföretag till Tnuva, Olivia, hade visat röda siffror ett längre tag och valet stod mellan att stänga företaget eller göra en sista insats. Olivia producerade goda såser och dressingar som inte riktigt slagit på den israeliska marknaden. Skulle Iris Feine kunna tänka sig att ta över som VD för Olivia?

Jo, det kunde hon. Iris hittade snabbt företagets svaga länkar, ny talangfull och kompetent ledning anställdes.

Hon blev snart medveten om att hon hade en tendens till att anställa kvinnor, då de kvalifikationer hon sökte oftast fanns hos kvinnor. Hon medger dock att när hon insåg detta, såg hon till att anställa fler män.

Ganska snart steg Olivias försäljning och märket blev vanligt inslag i affärerna. Resultatet var så tydligt att hennes styrelse erbjöd ett andra problemfyllt företag.

Nej, hon hävdar att hon under sin karriär aldrig stött på motvilja på grund av sitt kön, även om många av hennes skarpa kritiker varit män.

På den personliga sidan är hon gift och har två barn. Barnen har nog inte fått tillräckligt med tid de första åren tycker hon själv, men lyckligtvis har hon en hjälpsam man samt en mycket vänlig svärmor.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.