Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageMode för medvetna

- Israelerna verkar vara så modemedvetna… tycker du inte det? undrar Michal Chitayat, marknads- och försäljningschef på modeföretaget Ronen Chen. Trots att märket bara funnits i knappa tio år är Ronen Chen en av Israels mest kända designers. Nyligen köpte Irlands president ett flertal av hans plagg. Och det finns många fler.
Av Janet Mendelsohn Moshe.

Ronen Chen började tillverka och sälja kläder under eget märke strax efter avslutade studier vid Shenkar College of Engineering and Design i Ramat Gan, Israels motsvarighet till Beckmans. Hans plagg nådde snart den europeiska marknaden och idag finns hans kläder såväl i England, Irland som i Amerika.

Men Chen är bara en av många unga israeliska designers som gör verklighet av sin talang. Det räcker med att strosa längs den norra delen av Dizengoff Street i Tel Aviv, eller på trendiga Shenkin Street, för att får en inblick i den israeliska högre modeskolan.

Comme il fauts designer Limor Dianna vill skapa kläder med perfekt passform för den moderna affärskvinnan med smak för något speciellt.

- Våra kläder är välskräddade, noga designade och lite nyckfulla på en och samma gång, säger hon. Vi skapar plagg med riktiga kvinnor som förebilder och med en stor förståelse för hennes sätt att leva, hennes känslor och ett mångfacetterat liv.

Comme il faut erbjuder inte bara olika klädstilar för dags- och kvällsbruk, deras boutiquer säljer även tillbehör och presenter.

- En heltidsarbetande kvinna behöver inte kompromissa på kvalitet hos oss oberoende om hon söker efter kläder, skor, en present eller smycken. Våra kläder är alltid bekväma, skorna är gjorda för att gå i och byxorna är aldrig skurna för lågt.

Comme il faut består av 60 kvinnor och fyra män. Deras senaste reklamkampanj klev rakt in i det politiska getingboet när modellerna poserade mot den säkerhetsmur som byggs mellan ett judiskt område i Jerusalem och Västbanken.

Dianna har också studerat vid Shenkar, hon anser att skolan förbereder eleverna väl för dagens israeliska mode. Skolan har ett gott internationellt rykte och är en utmärkt akademisk institution. Vad som är ännu viktigare är att eleverna som går ut snappas upp direkt av såväl den lokala som den internationella modeindustrin.

Designer Kedem Sasson tror att det är en kombination av nyfikenhet och israelisk "chutzpah" (framfusighet) som hjälper israeliska designers att lyckas både hemma och på de växande marknaderna i Europa och Amerika.

- En designer måste stå för sina idéer och kämpa mot kompromisser, anser han.

Han har märkt att kunderna kommer tillbaka då de vet att de alltid möts av en överraskning som ger dem ett leende. Sasson vann 2004 års pris för bästa israeliska design för kläder i stora storlekar och hans mode, med meter på meter av färgglada tyger, både framhäver och kamouflerar en stor kvinna.

Sassons kläder har just precis den lite annorlunda looken. En stor cirkel på en kjol, samma cirkel plockas sedan upp på en väldigt vid ärm. En av hans mest ljuvliga kjolar är designad som en upp och nervänd skjorta. Sassons design är eftersökt och han har en trogen kundkrets i USA och Australien.

Tamar Daniel är andraårselev på Shenkar.

- Jag har arbetat med ett underbart projekt i klara färger och slitstarka tyger för barn men jag hoppas få arbeta med damkläder när jag är färdig med skolan, förklarar hon.

Tamar gifte sig i våras och är ganska religiös. Hon skyler sitt hår med färgstarka tyger och ser en framtid i att designa läckra kläder för religiösa kvinnor.

- Även om israeler är ganska alldagliga till vardags så älskar folk att klä upp sig när tillfälle ges. Modet tas på stort allvar, tillägger Daniel.

Gertrud står för det unga och romantiska. Där finns detaljer som påminner om underkläder men ska användas som "ytterplagg". Det är möjligt att det måste till ett klimat likt det i Tel Aviv för att uppskatta dessa tunna plagg?

Romantik finns även i Michal Negrins smycken som slagit stort i hela världen. För närvarande arbetar hon med glaspärlor, kristaller och metalltrådar och hennes alster säljs i butiker i Japan, Australien, Frankrike, Spanien och Singapore. Såväl Britney Spears som Demi Moore har blivit fotograferade i Negrins mycket prisvärda smycken utan ädla stenar.

Vem vet, precis som Jerusalem avbildas som världens mitt på gamla kartor kommer kanske skaparkraften i den israeliska designen att placera Tel Aviv i mitten på världens modekarta?Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.