Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah

ReportageOvanliga tider på
Hadassah

Foto: Avi Hayoun
Shoshana Weinsteins hjärta var fyllt av glädje. I sina armar höll hon sin nyfödda dotter Eden.1, 8 kilo med massor av svart hår. Bitterljuva tårar fyllde Shoshanas ögon när ljuset föll på gropen i hakan. Hennes son Adam hade haft en likadan grop. Men när Eden föddes hade Adam varit död i nästan två år, mördad av en självmordsbombare, bara 14 år gammal.
Av Barbara Sofer.

Tre dagar efter Adams begravning beslutade Shoshana och hennes make Dov att skaffa ett barn till. Dov bar fortfarande det traditionella judiska sorgeskägget när de åter besökte professor Hochner på Hadassahsjukhuset i Jerusalem som hade hjälpt Shoshana att bli gravid med Adam. Om Shoshana kunde bli gravid vid 48 års ålder, skulle hennes graviditet bli en högriskgraviditet. Professor Hochner tänkte efter ett stund och nickade sedan jakande: "Jag förstår, " sa hon "detta är inte en vanlig förfrågan".

Och de senaste fyra åren har varit allt annat än vanliga för Hadassah där fler terroroffer har behandlats än vid något annat sjukhus i hela världen.

- Utmaningen är att behålla balansen mellan krissjukvård och vanlig sjukvård på ett universitetssjukhus samtidigt som vi behandlar svåra sjukdomar och forskar, säger professor Shlomo Mor-Yosef, sjukhusdirektör på Hadassah. Israel är ett av världens viktigaste centra för stamcellsforskning och landets främsta när det gäller genetiska behandlingar.

Hadassah grundades av amerikanska kvinnor 1912 som ville hjälpa till att lösa svåra medicinska problem i Palestina; barn med ögon fyllda av flugor, undernäring, epidemier. Henrietta Szold organiserade insamlingar och drev hälsovårdsprojekt. 1913 startade två amerikanska sjuksköterskor en barnavårdscentral och fenomenet spred sig snart över hela landet. 1939 byggdes Palestinas första moderna sjukhus på Mount Scopus. Det stängdes dock den 13: e april 1948 då en konvoj av medicinsk personal och patienter attackerades och 78 personer mördades. Det tog de amerikanska kvinnorna, som då uppgick till hundratusentals, 13 år att samla in tillräckligt mycket pengar för att bygga ett ersättningssjukhus i Ein Kerem. Efter sexdagarskriget 1967 då delade Jerusalem återförenades ringde stadens borgmästare Teddy Kollek till Hadassahs ordförande Charlotte Jacobson med orden "Jag har nycklarna till ditt sjukhus"

- Jag flög över omgående. Byggnaden var en ruin men våra medlemmar beslutade att bygga på Mount Scopus igen, berättar hon.

Renoveringen tog närmare tio år. Idag har de bägge sjukhusen tusen bäddar, två tredjedelar av dem finns i Ein Kerem.

Det Hadassah som visas på tv är oftast Ein Kerem, där även landets läkar-, tandläkar-, sjuksköterske- och hälsoutbildning sker i samverkan med Hebrew University. Där utbildas även sjukvårdspersonal från tredje världen i hur de ska organisera sin hälsovård.

I Ein Kerem finns även traumaenheten dit de mest allvarliga fallen av terrorskador kommer för behandling. Det är den enda platsen i Israel med specialiteter som neurokirurgi, thoraxkirurgi och återuppbyggande ansiktsplastik. Patienter anländer med ambulans och helikopter.

Den 18 juni 2002 tog Ronit Elchayani buss 32 från Gilo till sitt kontor på andra sidan stan. I vanliga fall brukade hon ta bilen men den stod på verkstaden.

En terrorist tog sig ombord på bussen, 19 personer mördades, alla satt framför Ronit. Splitter från bomben slet sönder hennes kropp och en del penetrerade hennes hjärna. Efter hjärnkirurgi och två veckor på intensivavdelningen vaknade hon upp.

- Hade det inte varit för Hadassah hade jag dött, säger hon. Jag föddes på Hadassah och man kan säga att jag återföddes där.

Sjukhusets BB blickar ut över Jerusalems kullar och det var där Shoshana Weinstein födde sin lilla Eden.

- Jag ser på henne och jag fylls av glädje och sorg samtidigt. Jag kommer aldrig att glömma Adam, men tack vare Hadassah har vi fått Eden, en ny liten människa, avslutar hon.

För mer information om Hadassah www.hadassahinternational.org

Fonden för terroroffer

Vill du stödja de som drabbats av terrorn i Israel?
Sätt in ditt bidrag på pg 45 42 60 - 1.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.