Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageReportaget
Janet M Moshe
Hoppet

Alyn är Israels enda sjukhus där psykiskt och fysiskt handikappade barn och vuxna kan få hjälp. Sjukhuset grundades i Jerusalem 1932. Sätter man samman första bokstäverna i de hebreiska orden som bildar Alyn kan det även uttolkas som "all kärlek som du kan få", vilket mycket väl kunde vara sjukhusets motto.

Alyn är en ljus och levande byggnad fylld av kärlek där besökare möts av välkomnande korridorer med barn som åker fram och tillbaka i rullstolar eller ombyggda trehjulingar. Eller vad det nu krävs för att låta barn som inte kan använda sig av sina ben för att ta sig fram.

Placerat uppe på en av Jerusalems kullar är Alyn en ö mitt i staden. Utsikten från byggnaden är rogivande med omkringliggande berg och skogar. Alyn är även en ö av fred då sjukhuset tar hand om alla fysiskt handikappade barn och ungdomar oberoende av religion eller etnisk tillhörighet. Här klingar såväl hebreiska som arabiska på avdelningarna. Alla barn behandlas av professionell personal som talar deras språk och hjälper dem att utveckla sin fulla potential.

Alyn var från början ett hem för fysiskt handikappade med andningssvårigheter, de flesta beroende av respiratorer. Idag fungerar det som ett rehabcenter med många terapeutiska avdelningar och hjälpmedel för att stimulera och stretcha. Vattenterapi är ett viktigt inslag.

När ett barn kommer in efter en terroristattack, trafikolycka, brand eller med cancer tas det omhand av ett team läkare, sjuksystrar, sjukgymnaster och socialarbetare. På Alyn arbetar även många volontärer så att barnet ska få mycket energi och kärlek det behöver för att kunna återhämta sig så mycket som möjligt och nå sin mesta möjliga rörlighet för framtiden.

Till Alyn kommer även nyfödda barn från hela Israel med medfödda skador, muskulära såväl som neurologiska. För tidigt födda barn är en högriskgrupp. Ta till exempel Yonaton. Han föddes i vecka 26 och vägde bara 800 gram. Han spenderade sina första nio levnadsmånader fäst vid en respirator på intensivvårdsavdelningen innan han kom till Alyn för utvärdering och rehabilitering.

Hans unga mamma, Ayala, hade som mål att Yonaton skulle få komma hem. I början fanns hon vid hans sida hela hans vakna dagar och gick bara hem på natten för att sova. Hon har funnits med vid alla stadier av hans utveckling och behandling för att till slut få ta hem honom. Idag, två år senare, har han flyttats upp till Alyns daghem och behöver inte längre respiratorhjälp, men extra syre. Alla hoppas på att han i framtiden ska kunna delta i vanlig skolundervisning.

Det är dock svåra ekonomiska tider för sjukhuset. Skillnaden mellan de pengar Alyn får från staten, och den faktiska kostnaden för ett barns vård, ligger på mellan 20 - 40 procent. 100 procent av utvecklingsbudgeten kommer från donationer, många utifrån det egna landets gränser. Fredslogen Alyn Stockholm är en av dem.

Nyligen var Christopher Reeve, skådespelaren mer känd som Stålmannen, på besök. För ett par år sedan bröt han ryggen i samband med en ridningsolycka. Den lämnade honom totalförlamad utan naturlig andningsfunktion.

Reeve tillbringar mycket av sin tid med att resa runt för att samla in pengar till forskning och blev mycket imponerad av det som sker på Alyn. Han träffade även ung kvinna, Rahab, med en skada på precis samma ställe som han själv har.

Idag har hon lyckats ta sig ur ventilatorn och långsamt, långsamt håller hennes rörelseförmåga i händerna och benen på att återkomma. När Reeve såg henne stå upp, och med hjälp av en rullator, ta några få steg emot honom sa han: "Du gör det jag vill göra!".

Mest imponerad blev han av de lägenheter som byggts i närheten av sjukhuset där patienter med 24-timmars ventilationshjälp har möjlighet att bo själva och leva ett oberoende liv, dock med närhet till nödvändig sjukvård.

Reeves besök var en ljuspunkt för personalen och patienterna på Alyn. Enligt honom själv är en hjälte "en vanlig person som kan behålla och hitta styrka, samt utstå svårigheter trots oöverkomliga hinder".

Ungdomarna på Alyn motsvarar verkligen den beskrivningen.


En svensk anknytning

De judiska församlingarna i Sverige har haft en nära relation med Alyn sedan ett flertal år tillbaka via Fredslogen i Stockholm. Detta år stärktes det bandet när Dan-Louis Schneider och ytterligare 160 cyklister från hela världen deltog i Alyn Wheels of Love till förmån för Alyn sjukhuset.

Dan Louis Schneider cyklade inte bara cirka 33 mil från Ma-alon i västra Galiléen till Jerusalem på fem dagars, han och de andra cyklisterna samlade in en miljon usd för sjukhuset.

- Jag var tidigare president för Fredslogen B'nei Brith i Stockholm och det var spännande att få delta i cykelprojektet som kommer gå från Jerusalem till Eilat.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.