Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

Reportage100 år efter
Herzl

Minnet av Israels store landsfader Theodor Herzl lever vidare på många platser i Israel, staden Herzliya norr om Tel Aviv, Herzlberget i Jerusalem där han och Yitzhak Rabin ligger begravda och det finns en Herzlgata i så gott som varje israelisk stad. Den 3 juni är det 100 år sedan sionismens fader Theodor Herzl dog. Av Folke Holtz, Teol.kand.

Theodor Herzl föddes i Budapest 1860 som son till en bankman. I det mångspråkiga kejsardömet Österrike-Ungern växte han upp som assimilerad jude i en medelklass som var både välutbildad och sofistikerad. Han studerade juridik och doktorerade 1884, men efter en tid övergav han juridiken och började arbeta som journalist.

1894 bevakade Herzl rättegången i Paris mot den franske kaptenen Alfred Dreyfus.

Herzl var på ett tidigt stadium övertygad om att Dreyfus var oskyldig, något som senare visade sig stämma. Händelsen ledde dock Herzl från assimilering till sionismen och kort efter rättegången skrev hans sin berömda pamflett "Der Judenstaat" - Judestaten.

Det finns dock forskare som menar att Herzl redan tidigare varit inne på dessa tankar. Redan åren innan Dreyfusaffären hade han mött den alltmer framträdande antisemitiska strömningen i Österrike bland företrädare på universiteten och inom politiken. Dessutom fanns diskriminerande lagar mot judar som innebar begränsningar för unga judar i arbetslivet oavsett utbildning.

Herzl hade under tidiga år varit starkt tilltalad av tyska ideal och kultur. Under en tid hade han varit med i den tyska nationella rörelsen med inslag av liberalism. Vid ett tillfälle lär han varit beredd att gå i spetsen för "en stor rörelse för frivillig och hederlig övergång från judendom till kristendom". Men omständigheterna fick honom att tänka om. Antisemitismen i Österrike och Dreyfus-affären gjorde Herzl till sionismens främste talesman. Drömmen att komma tillbaka till Sion måste förverkligas och genom Herzl fick rörelsen en oerhört stark och duktig talesman.

Den 24 augusti 1897 hölls den första sionistkongressen i ett kasino i Basel. Efter kongressen sade Herzl:

- Skulle jag beskriva Baselkongressen med några få ord, som jag dock inte skulle vilja säga öppet, så skulle det vara att i Basel lade jag grunden till den judiska staten. Om jag sade det högt, skulle hela världen skratta åt mig. Men om fem år kanske, säkert om femtio, kommer alla att förstå det.

Och femtio år senare såg världen delningsplanen om Israel röstas igenom i FN i november 1947. Året därpå den 14 maj utropade Ben Gurion Israel som en självständig stat.

Herzl dog endast 44 år gammal, den 3 juli 1904, långt innan Israel hade uppstått som självständig judisk stat. Tusentals gråtande judar följde hans kista till Doeblingers begravningsplats i Wien. Men, en solig dag, den 16 augusti 1949 landade stoftet av Herzl på Lydda flygplats i Tel Aviv för att jordfästas i Israel.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.