Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageFrån gatan till grytan
Restaurang Lilith
42 Mazeh Street, Tel Aviv
03-629 8772

Vad sägs om att gå ut och äta en bit god mat och samtidigt sträcka ut en hjälpande hand mot ungdomar på villovägar? I Tel Aviv är det möjligt på restaurang Lilith. Av Margarete Nudel.

Restaurang Lilith skulle kunna vara vilken restaurang som helst mitt i Tel Avivs affärsdistrikt; rustika träbord lyses upp av stearinljus, den ena väggen består helt av fönster och vetter mot gatan, vid den andra väggen finns en lång inbjudande bar. Ett litet fönster bakom baren ger ögonblicksbilder från köket. Menyn är medelhavsmat med fisk, mjölkprodukter och inslag av färska grönsaker.

Men, vid en lite noggrannare titt ser man snabbt att det är mestadels unga människor som serverar och sköter baren. Och får man möjlighet att stiga in i köket möts man av ett mycket ungt och positivt köksteam.

Dessa unga anställda är del av en växande grupp ungdomar i storstaden Tel Aviv som fallit utanför samhällets ordinarie ramar och inte lyckats med sin skolgång. På Lilith får de konkret, dynamisk arbetsträning, något som ger dem möjlighet att lära sig arbeta, ta ansvar och i slutändan även bli självförsörjande och ansvarsfulla vuxna.

Bakom projektet ligger organisationen ELEM, Dan Hotels och Tel Avivs kommun som tillsammans utvecklat detta djärva socioaffärsmässiga företag. Tanken är att träna vilsna ungdomar i en skyddad miljö, ge dem nycklar för framtiden och därefter slussa dem ut i samhället. Cirka 15 ungdomar får genom aktivt arbete lära sig ett yrke men även etik och moral. Arbetsträningen är så effektiv att när de är klara på Lilith, efter mellan ett till två år, efterfrågas ungdomarna på högklassiga restauranger och hotell. Listan att få gå med i projektet är lång. Det enda krav som ställs på dem är att de fortfarande bor hemma.

En del i framgången hänger samman med den noga utvalda grupp professionella restaurangarbetare som inte bara lär upp ungdomarna, utan även agerar mentorer och förebilder för dem.

Hemlösa och vilsna ungdomar från alla samhällsklasser är ett växande problem i Israel. Den kände författaren David Grossmans bok "Someone to Run With" fokuserar på de hemlösa och de bortsprungna unga, en bok han vann Sapirpriset för och därefter donerade en tredjedel av prissumman till ELEM.

Men, om inte maten är vällagad och servicen är dålig, återvänder ingen. Fast det gör Liliths gäster, gärna flera gånger om.

ELEM

ELEM grundades 1982 av en grupp professionella och lekmän i USA med två gemensamma intressen; Israel och barn. Statistik visade att över 25 000 israeliska ungdomar inte gick i skolan eller arbetade och fler än 10 000 unga fälldes för ungdomsbrottslighet varje år. Siffran motsvarade tio procent av israelisk ungdom mellan 14 till 18 år. ELEM ville hitta vägar att hjälpa dem samtidigt som problemet lyftes fram.

Idag vänder sig ELEM i första hand till de ungdomar samhället gett upp om. Däribland finns de som rymt hemifrån, skolkarna, ungdomsbrottslingarna och de hemlösa. Hos ELEM finns de barn som har blivit våldförda, övergivna och lämnade att själva slå sig fram i livet på gatan. Det uppskattas att cirka 60 000 ungdomar faller inom denna kategori och är i stort behov av hjälp för att överleva. Ett växande antal av dessa barn kommer från nyligen immigrerade barn som haft det svårt att integrera sig i samhället. Restaurang Lilith är endast ett av de projekt som ELEM driver.

Läs mer om ELEM på: www.elem.orgTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.