Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageYad Sarah
Osjälvisk hjälp
Reportage
Janet M Moshe

Hoppsan! Efter ett olyckligt fall är du kanske i tillfälligt behov av kryckor eller en rullator? Eller så får din gamla mamma bara komma hem från sjukhuset om det finns fundamental medicinsk utrustning på plats som en sjukhussäng, en rullstol eller liknande.

Eftersom allt sådan service kostar pengar i Israel kan det vara kärvt för somliga. Då kan man ringa till Yad Sarah, Israels största välgörenhetsorganisation. De lånar ut medicinsk utrustning gratis till behövande.

Yad Sarah har 6 000 volontärer utspridda i ett nätverk med 100 grenar och hjälper till på de mest skilda sätt. Ta Sam Mikulinser till exempel. Tidigare var han välkänd företagare och bagare som drev Tössebageriet i Stockholm. Efter pensionen flyttade han och hans fru Uschi till Jerusalem och nu undervisar han i Tai Chi och i gymnastik fyra gånger i veckan på Yad Sarah. Helt på frivillig basis och helt utan ersättning.

Andra volontärer, vissa 90 år gamla, håller sig sysselsatta med att reparera medicinsk utrustning som rullatorer, kryckor och rullstolar.

- Yad Sarah sparar in cirka 300 miljoner usd åt Israel varje år i sjukhus- och medicinska kostnader, förklarar Joram Seela, marknadsansvarig på Yad Sarah. Målet är att de sjuka och gamla ska kunna bo kvar i sina hem och hållas borta från institutioner så länge som möjligt.

- Hemsjukvård leder till bättre och snabbare rehabilitering, såväl fysiskt som emotionellt. Och så sparar det in en hel del pengar också.

Historien om Yad Sarah började anspråkslöst för trettio år sedan när en ung högstadielärare behövde en ångapparat för sitt sjuka barn. Hans grannar ställde upp med de pengar som saknades och Uri Lupoliansky insåg direkt vikten av en organisation, där folk kunde låna medicinsk utrustning utan kostnad. Han började samla på sig enkel utrustning i ett tomt rum hemma i sin lägenhet och så föddes organisationen uppkallad efter hans mamma Sarah. Idag, 99 enheter senare, fortsätter Yad Sarah att dagligen låna ut medicinsk utrustning till behövande; allt från rullstolar och rullatorer till syrgasutrustning och elektroniska övervakningsapparater.

När de fick Israelpriset 1994 hyllade domarna organisationen för att "höja sig ovanför alla olikheter i Israel, såväl politiska, religiösa, etniska som andra". Grundaren Lupoliansky har agerat frontfigur och han valdes till Jerusalems förste ultraortodoxe borgmästare förra året.

I enlighet med egen statistik har varannan israel också fått hjälp via Yad Sarahs unika hemtjänst. Om en nybliven mamma behöver hjälp med en bröstpump, eller om en mormor behöver en vagga till det nyfödda barnbarnet så lånas Yad Sarah ut det som behövs utan kostnad, eller mot en liten deposition. Om någon blir handikappad efter stroke kan familjen besöka organisationens utställning för att få direktiv kring hjälpmedel som kan underlätta hemsjukvård och göra familjens och den drabbades liv lättare. Volontärer från Yad Sarah kommer till och med hem och installerar handtag vid badkaret eller andra nödvändiga hjälpmedel om så behövs. En kvinna som väntade trillingar fick låna en höj- och sänkbar säng de sista månaderna innan förlossningen för att kunna sova någorlunda bekvämt innan förlossningen.

Äldre och handikappade kan få trygghetslarm installerade i bostaden. Det är i sin tur kopplat till Yad Sarahs nationella databas som ser till att hjälpa dem, eller skicka samtalet vidare. När Sam och Uschi Miculinser bara hade bott i Israel ett par veckor fick de reda på att Uschi dagligen behövde mäta sitt blodtryck. Hennes läkare hänvisade henne till Yad Sarah där hon fick låna en blodtrycksmanchett och det var då paret fick kontakt med organisationen.

- Jag blev så imponerad av deras arbete att jag ville ge något i retur. Genom att ställa upp som lärare i Tai Chi känner jag att jag ger något tillbaka till denna fantastiska organisation, förklarar Sam Miculinser. Det nya nationella huvudkontoret ligger passande nog nära hans hem i Jerusalem i Beit Hakeremområdet.

En annan volontär i Jerusalem är Leah som skadades allvarligt 1996 när en självmordsbombare sprängde den buss hon befann sig på. Leah slungades cirka 100 meter av explosionen och länge var hennes tillstånd mycket kritiskt. Hon har genomgått ett flertal operationer, fått brännskadebehandlingar och hudtransplantation. Även om hon inte är fullt återställd, arbetar hon som volontär på Yad Sarah.

- Jag, om någon, vet hur viktigt det är att någon finns där för att hjälpa till, förklarar Leah. Så många människor, inklusive terroroffer som jag, lutar sig mot Yad Sarah för den fantastiska och pålitliga service de ger. Under de tre senaste åren har Yad Sarah hjälpt 4 000 terroroffer.

Yad Sarah har höjt tröskeln för välgörenhet eller "tzedakah" till nya nivåer i Israel. I enlighet med judendomens principer heter det att när någon utövar välgörenhet så hjälper han sig själv lika mycket som den som är mindre lyckligt lottad. Professionella inom hälso- och sjukvård är imponerade av Yad Sarahs innovativa idéer och många länder har importerat konceptet och börjat genomföra det under organisationens överseende.

Yad Sarah har en vänförening i Sverige och i Norge. Norrmännen har dessutom hjälpt till att finansiera utbildningen av arbetslösa ryska ingenjörer och tekniker i Israel och idag bygger dessa personer nya ortopediska och elektroniska hjälpmedel ur kasserat gammalt material.

Läs mer om organisationen på deras hemsida www.yadsarah.org.il/english. Där kan du också anmäla intresse för deras e-postinformation.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.