Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageZAKA
Alltid där
Reportaget
Janet Mendelson Moshe

Efter varje terrordåd har vi sett dem på nyhetssändningarna, männen i de brandgula västarna. De tillhör volontärorganisationen ZAKA vars uppgift är att bland annat samla in resterna av människokroppar på olycksplatser.

Medlem ur ZAKA samlar in kroppsdelar Attacken mot Café Hillel i Jerusalem
Medlem ur ZAKA samlar in kroppsdelar efter en bussprängning. Foto: Avi Ohayon/GPO Attacken mot Café Hillel i Jerusalem. Foto: Davidi Hamutal/GPO

Inför 11 september i år fylldes israelisk television med specialreportage där flygplan exploderade, byggnader rasade och gator fylldes av bråte. Den 9 september, precis när vi stängde av en speciellt ingående beskrivning av katastrofen kring World Trade Center, skakade en dov smäll den annars så stillsamma Jerusalemnatten. Kalla det instinkt, men vi tystnade och väntade för att höra efter om smällen skulle följas av sirener, eller om det bara var inbillning. Efter ett par minuter fanns ingen tvekan kvar, Jerusalem hade drabbats av ytterligare en förskräcklig terroristattack, denna gång mot innestället Café Hillel.

Eftersom det var sent på kvällen var gatorna relativt tomma, akutbilarna nådde platsen inom ett par minuter. Bränder släcktes och de skadade forslades därifrån. Resultatet var skrämmande; sju personer hade brutalt blivit mördade och ett dussintal skadades däribland en av Jerusalems mest kända akutläkare, Dr David Appelbaum. Han och hans dotter Nava skulle precis gå in på caféet för ett far-dotter snack kvällen innan Nava skulle gifta sig då terroristen knuffade sig fram till entrén för att brisera den bomb han hade dolt under sina kläder. Nva dödades.

Inom ett par minuter började journalister rapportera från olycksplatsen. Det finns knappt en reporter som inte ätit en sallad eller druckit en cappuccino på Café Hillel eller någon av de intilliggande restaurangerna.

En tv-åskådare besparas det mesta av de groteska synerna och lukterna, vad de ser är män i brandgula neonvästar med bårar. Oftast har dessa volontärer långa skägg och sidolockar, typiska tecken på medlemmar av Jerusalems ultraortodoxa församling.

Sedan se skadade förflyttats från platsen och akutsituationen är över, vänder volontärerna på västen till den gula sidan och börjar ett nytt pass. Då samlar ZAKA in, och tar hand om, alla kroppsdelar från de döda. Och långt efter det att kamerorna har släckts fortsätter de att samla in och skrapa upp blod från gatorna och husväggarna. Detta är möjligtvis det som skulle kunna kallas för "chesed shel emet", ett hebreiskt uttryck för den sanna akten av omtänksamhet och medmänsklighet, något som även blivit ZAKAS smeknamn.

Yaakov Uri var en av ZAKA: s män vid Café Hillel. Han har sex egna barn och en mängd barnbarn. Han började sitt volontärarbete för ZAKA för fem år sedan efter att ha befunnit sig på marknaden vid Mahane Yehuda i Jerusalem och stått som hjälplös åskådare vid en terroristattack. Precis som de flesta vid ZAKA har Uri fått grundläggande sjukvårdsutbildning liksom utbildning inom de judiska traditionerna där det faktum att döda personers kroppar ska respekteras är extra viktigt. Detta betyder att platsen ska rengöras mycket noggrant, allt blod, alla kroppsdelar måste avlägsnas och samlas in så att den döde kan begravas i enlighet med judiska traditioner. Uri trodde att han skulle pensionera sig från organisationen men när sökaren piper så sträcker han sig automatiskt efter västen och gör sig redo för att möta ytterligare ett tragiskt ögonblick. Samtalsterapi hjälper, men oftast måste volontärerna tvingas dit innan de inser hur viktig den är för deras egen framtid.

ZAKA har cirka 1 000 volontärer spridda över hela Israel och även om organisationen är öppen för alla gifta vuxna, består den till största delen av ultraortodoxa män, oftast samma svartrockade män som israelerna älskar att kritisera för deras brist på deltagande i den israeliska armén.

Hyllade över hela världen utnämndes ZAKA till årets volontärorganisation av FN år 2001 och i år fick deras grundare och chef Yehuda Meshi Zahar tända en av facklorna på Israels självständighetsdag.

Organisationens ekonomi balanserar på en tunn tråd, förra året hade de strax över 55 000 usd. De lever på andras generositet då statliga medel saknas för finansiering. Huvudkvarteret finns inhyst i ett underjordiskt rum utan fönster eller luftkonditionering. Donationer har hjälpt dem att köpa in utrustning inklusive skottsäkra västar, hjälmar och motorcyklar.

- Det är kanske min erfarenhet från pizzabranschen som lärt mig att pizzan måste vara varm när den når kunden, annars är den inte OK, förklarar Uri som driver en pizzeria nära Mea Shearim, Jerusalems ultraortodoxa område. Precis som motorcykeln och hemleveranser har ändrat folks ätvanor insåg Uri att fordonet skulle kunna ändra ZAKA och vården av de kritiskt skadade på en terrorplats.

Insikten kom efter det att en ung flicka hade träffats av en nedfallande strålkastare i det trånga Mea Shearim under en gatumarknad och trots akutpersonalens snabba respons kunde inte ambulansen komma fram i tid för att rädda hennes liv. Efter olyckan satte sig ZAKA ner för att tänkta igenom hur de skulle kunna ha agerat annorlunda och Uris idé om en motorcykelenhet föddes. Idag har ZAKA tolv motorcyklar och istället för att leverera pizza är pakethållarens låda fylld med förstaförbandsmaterial. Viktigast är dock att nå platsen inom "de fyra gyllene minuterna", den tidsram akutpersonal anser är den tid då ett liv kan räddas.

Volontärerna från ZAKA flögs in till New York för att hjälpa till att identifiera människorester efter det att World Trade Center hade kollapsat. De har också skickats till jordbävningsområden världen över. Under 2003 flögs en enhet från ZAKA till Nasa för att hjälpa till att identifiera den israeliske astronauten Ilan Ramon. I november åkte de till Istanbul för att hjälpa till efter synagogsbombningarna.

Organisationen har också hyllats av Israels premiärminister Ariel Sharon då han berömde ZAKAs volontärer med orden "ert arbete har blivit en signifikant del i att ena nationen och jag uttrycker min djupaste tacksamhet för er kärlek mot era judiska bröder".

I liv och död, så visar ZAKA den yttersta respekten mot sina medmänniskor. Det är sann chesed - medmänsklighet.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.