Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageDen historiska feministen

Shulamit Shahar anser sig inte vara feminist trots att hennes böcker alltid har ett kvinnoperspektiv. Böckerna belyser vår historia så väl att de sedan årtionden ingår i kurslitteraturen på universiteten i Israel och USA. I år fick hon Israelpriset för sina insatser. Av Janet Mendelsohn Moshe.

- För att kunna producera bra böcker krävs genuina känslor, de kan inte komma fram om inte skribenten kan identifiera sig på djupet med subjektet, förklarar Shahar. 1981 publicerades hennes bok "Det fjärde ståndet - En historia om kvinnor på Medeltiden". Boken är en grundläggande studie i könsroller och medeltidshistoria. Kritiker anser att den har gjort minst lika mycket för feministrörelsen som Simone de Beauvoirs bok "Det andra könet".

1990 kom "Childhood in the Middle Ages" ut och 1995 "Growing Old in the Middle Ages".

Enligt Shulamit Shahar ligger tjusningen i historien i detaljer, i det dagliga livet och människorna under dessa perioder. Inte enbart att vi gått från då till nu.

- Jag har alltid varit intresserad av de utstötta i samhället, de som lever på marginalerna; uteliggarna, kättarna och minoriteterna, berättar hon. Hennes titt på historien belyser varje skärva av samhället och hon skriver med ett fantastiskt målande språk. 2001 publicerades "Women in a Medieval Heretical Sect: Agnes and Huguette the Waldensians".

Shahar pensionerades från sin tjänst på Tel Avivs Universitet för cirka tio år sedan vid 64 års ålder. Trots det fortsätter hon att skriva och hon översätter gamla arbeten från latin till hebreiska. Hon anser att hon långsamt gått in i en annan fas i livet och hittat en ny tillfredställande kallelse.

Shulamit Shahars böcker är kända även i Sverige och används på Stockholms Universitet som undervisningslitteratur. Böckerna "Childhood in the Middle Ages" och "Growing Old in the Middle Ages" används av den Socialhistoriska institutionen och boken "Det fjärde ståndet - En historia om kvinnor på Medeltiden" används för att studera könsrollsfrågor på institutionen för Samhälls- och rättvisevetenskap. Shulamit Shahar

Shulamit Shahar föddes i Litauen. Det ryska modersmålet gör att hon lätt kommunicerar med Israels nya invandrare från Forna Sovjetunionen, något hon drar nytta av i sitt arbete med att hjälpa kvinnor. Shahar är ordförande för "Woman to Woman", en välgörenhetsorganisation som driver ett kvinnohus för misshandlade kvinnor i Jerusalem.

- De som söker hjälp är oftast nyinvandrade eller så har de inga andra att falla tillbaka på, förklarar hon. Det är väldigt tillfredställande att hjälpa dem och deras familjer. Det är klart att det finns fall där kvinnorna går tillbaka till sina män och misshandeln fortsätter, men det finns även fall där männen väljer terapi och lär sig att kanalisera sina problem på ett hälsosammare sätt än att slå sina fruar.

Från början ville hon bli socialarbetare och nu, efter 50 år, är cirkeln sluten.

- På den tiden var det lärare man skulle bli, så jag studerade historia vid Hebrew University och började så småningom undervisa. Kvinnohuset är ett sätt att återuppleva ungdomsdrömmen. Jag har alltid haft en djup känsla för social rättvisa och det är kanske just den känslan som har varit den drivande kraften i min forskning som akademiker, säger hon leende.

Även om Shulamit Shahar är världskänd som historiker är hon glad att hon gått i pension för nu har hon tid att njuta av barnbarnen och hjälpa kvinnor, mindre framgångsrika än hon själv.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.