Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageSol, bad & Gottex

Inom Or Yehuda Industriområde, drygt 15 minuters körning från Tel Avivs mitt, finns många av de högteknologiska företag som sett till att göra Israel känt över hela världen med produktion av mjukvaror, hårdvaror och telekommunikation. Ett av företagen skiljer sig dock markant från de andra. Istället för att uppfinna nya dataprogram ser Gottex Models Inc till att höja blodtrycket och pulsen på catwalks världen över. De tillverkar badkläder som får åskådare att vrida huvuden till nackspärr vid stränder och pooler. Av Martin Giefman.

Lea Gottlieb, ungersk överlevande från Förintelsen, bosatte sig i Israel och grundade bolaget Gottex 1949. Med två små döttrar och inte så mycket pengar på fickan bestämde sig Lea och hennes man för att börja göra det de hade gjort i Ungern, nämligen tillverka regnkappor. Men, Lea insåg snabbt att Israels väderlek skilde sig signifikant mot den hon var van vid och att marknaden för hennes regnkappor inte var speciellt stor i Israel. Lea var tvungen att söka sig en ny nisch.

1956 övergick Gottex till badkläder. Vid den tidpunkten var de enbart funktionella och enfärgade. Om en baddräkt hade flera färger hade den oftast satts ihop av olika material.

Lea revolutionerade industrin genom att bli den första som introducerade konst i modet och översatte det till baddräkter. Gottex skapade färgstarka mönster inspirerade av konstverk och målare och överförde dem till lycra. Dessa unika och stylade plagg blev snabbt väldigt populära i Israel och snart blev namnet Gottex även känt internationellt.

I början av 1960-talet vidgade Gottex produktionen och blev trendsättare genom att introducera matchande strandaccessoarer som kjolar, byxor, skjortor och dressar. Senare uppfanns även Pareon, en stor sjal att svepa om sig efter badet.

Breddandet visade på företagets filosofi. Enligt Shai Markson, Gottex europachef, är målet att erbjuda en total look, en total lösning. En kvinna som åker på semester ska kunna gå upp ur poolen eller havet, ta på sig något matchande och bekvämt kunna gå vidare. Denna filosofi genomsyrar alla nya Gottexkollektioner än idag.

Gottex dominerade den internationella badmarknaden totalt från mitten av 1970-talet till mitten av 1990. Under denna tid sålde Gottex cirka 100 miljoner plagg per år i snitt. 1990-talet blev känt som de stora varumärkenas årtionde och många introducerade sin egen baddräktslinje. Även om Gottex fortsatte spela en ledande roll så drabbades företaget finansiellt och skulderna lade sig på hög. Familjen Gottlieb, som hade drivit Gottex som ett familjeföretag ända sedan starten, kämpade med svårigheten att vara ett internationellt varumärke, mot konkurrensen och nedåtgående vinst. Det ledde till att Africa-Israel Investments, ett israeliskt holdingföretag, köpte 80 procent av Gottex från familjen 1997.

Strax därefter sålde Lea Gottlieb sin återstående del av företaget men stannade kvar som designer. Det fortsatte hon med fram till 2001 då den sista kollektionen designad av henne släpptes på marknaden. Sedan dess har posten övertagits av israelen Michal Shafir som återvände till Israel efter 15 år i Europa där hon delvis arbetat för Gucci. För att kontinuiteten inte skulle brytas arbetade Michal en hel säsong under Leas vakande öga innan hon tog över det totala ansvaret.

Trots att Lea slutat har är Gottex filosofi oförändrad. De komplexa, färgstarka baddräkterna fortsätter att vara unika och exklusiva. Gottex är fortfarande mästare på att skapa konst ur knappa halvmetern tyg, eller mindre.

Gottex vänder sig främst till den modemedvetna kvinnan mellan 20 och 70 år.

- Gottexkvinnan vill synas på stranden. Hon är en "lady", säger Shai Markson.

Och eftersom en baddräkt från företagets flaggskeppslinje "Gottex Gold" ligger mellan 1 500 - 1 700 kronor styck, och ytterligare samma summa tillkommer för ett matchande plagg, är ett inköp av Gottexplagg en riktig investering.

I ett försök att nyligen utöka kundbasen introducerade Gottex linjen "Free" som vänder sig till yngre kvinnor. Dessa baddräkter är något mer moderata i pris och ligger runt 800 till 1 000 kronor styck.

Även om Gottex är ett internationellt erkänt varumärke så finns det mycket av blå-vitt kvar i företaget; huvudkontoret finns i Israel och likaså de flesta av de cirka 350 anställda. Ett hårdare grepp togs om den inhemska marknaden i samband med att konkurrenterna Gideon Oberson, Turquise och Pilpel köptes upp detta år. Uppköpen har hjälpt företaget att expandera på hemmamarknaden.

Det finns inga officiella försäljningssiffror eftersom Gottex är privatägt. Men företaget bekräftar att försäljningen har ökat med i snitt 15 procent per år under de senaste fyra åren.

Som de flesta stora varumärkesföretag planerar Gottex att öppna sina egna butiker i ledande modecentra i världen. Det finns redan Gottexbutiker i Tel Aviv och i Tokyo. Moskva, Rom, Paris och London står på tur inom 12 - 24 månader.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.