Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

EkonomiDet känns positivt

I början av detta år befann sig Israels ekonomi i en ordentlig knipa; exporten var i kris, de statliga utgifterna ökade utan tillstymmelse till kontroll och krig skymtade i fjärran av regionen. Detta skrämde bort såväl utländska investerare som turister. Om Israel fanns på någons "investeringsradar" så var det enbart för att signalera "håll er långt borta".

Men, strax efter att kriget mot Irak tog slut, började färgen återvända till det israeliska investeringslandskapet och många faktorer pekar nu på ett nytt klimat vid horisonten. Under första hälften av 2003 uppgick direkta utländska investeringar till 1.1 miljarder USD jämfört med 1.6 miljarder USD för hela 2002. Under samma tidsperiod ökade handelsöverskottet med mer än 18 procent jämfört med året innan.

Turisterna visar även tecken på att återvända. I mars månad, samma månad som Irak-kriget startade, kom enbart 36 000 turister till Israel. I juni hade den siffran stigit till 88 900 personer.

Förbättringarna kan tillskrivas ett flertal ekonomiska såväl som politiska faktorer. Den främsta är att krigsslutet minskat risken i området. Färdplanen för fred har välkomnats av utländska investerare och turister. Vad den inhemska ekonomin beträffar har Netanyahus åtstramningsplan gjort att folk återfått ett visst mått av förtroende för framtiden.

Inget av detta innebär dock att det är säkert att investera i Israel den närmaste framtiden; riskerna dyker fortfarande upp i överflöd. Färdplanen är fortfarande osäker och Netanyahu måste fortsätta skära ner kostnader för att ta Israel mot stark tillväxt. Trots det känns det positivt.

I mitten av september hölls den 15: e internationella jordbruksmässan, Agritech 03 i Tel Aviv. Denna årliga mässa ger Israel en chans att visa sin skicklighet inom forskning och utveckling, kopplad till jordbruk. Trots bristen på vatten, land och arbetskraft har Israel framgångsrikt ökat produktionen inom jordbruket med 15 gånger jämfört med nivåerna för 50 år sedan. Idag odlas jordbruksprodukter till ett värde av 2,5 - 3 USD per kubikmeter vatten i jämförelse med 0,5 USD för 50 år sedan. Ett superintensivt jordbruk.

Mässan drar många utländska besökare. I år skickade närmare 30 länder sina ministrar. Det starka utländska deltagandet kan delvis tillskrivas den förbättrade säkerhetssituationen. Under årets första hälft kom enbart tre utländska handelsdelegationer.

Israels investeringsklimat visar positiva tecken. Men än måste ett antal ekonomiska och politiska faktorer falla på plats innan vi med säkerhet kan säga att Israels ekonomi har svängt in på tillväxtvägen.

Martin Geifman är frilansjournalist som rapporterar om ekonomin i Israel för Menorah.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.