Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageCirkusen är här!
Kultur
Janet Mendelsohn Moshe

Det är stans största show och ALLA kommer; judar, muslimer, kristna, unga och gamla. Cirkusen har kommit till Israel för att stanna.

The Free Dome Project grundades av trapetskonstnären Orit Nevo för drygt ett år sedan och skulle kunna beskrivas som ett internationellt skapande kulturcentrum. Hon är en 35-årig israel och kanske även landets främsta trapetsartist. Orit Nevo lämnade den jordbundna scenen för de högre höjderna efter att ha studerat dans och gymnastik i Israel, mim i Frankrike och arbetat med en fri teatergrupp i Italien. När hon träffade trapetsinstruktören Zoe Maistre, ville hon lära av honom.

- Jag bestämde mig för att ta livet som det kommer och insåg att allt i livet inte följer en streckad linje, säger hon leende. För mig är trapetsen en naturlig förlängning av att uppträda på scen.

Den nätta, lilla kroppen svävar graciöst genom luften och andlösa åskådare flämtar av hänförelse. De starka applåderna ger en känsla av lättnad efter att ha sett henne dingla högt ovan utan ens ett skyddsnät mellan sig själv och marken.

Hon är stolt över att kunna erbjuda en bas för att utveckla cirkuskonsten i Israel. Det skulle kanske till och med kunna kallas för hennes personliga sionism. Orit Nevo anser att hon realiserade en dröm när hon kom tillbaka till Israel med sitt projekt. Och det är mycket hon hoppas kunna genomföra under det nio meter höga tältet, inköpt från Sverige, med tyngdpunkt på kreativitet och samarbete.

Projektet ger även plats för kulturella, artistiska, utbildande och festliga aktiviteter inom kommunen. Lokala och utländska finansiärer hjälper till och en bit mark har donerats av kommunen i närheten av Pardess Hanna, där en permanent kupol ska byggas i framtiden. Utländsk backning väntas från några av världens mest prestigefyllda cirkuscentra; Le Centre National des Arts du Cirque (CNAC) från Frankrike stöder aktivt liksom Fabrik-Potsdam und Schloss Broelin i Tyskland samt Lume, ett teaterforskningscenter från Brasilien.

En väsentlig del av projektet består i att lära ut cirkuskonster till andra, samt artistisk samverkan. Utöver att hålla workshops lär Orit Nevo och de andra artisterna i projektet ut cirkuskonster i kommuner och skolor över hela Israel. Enligt Shahar Kamai, jongleringsartist, har några av hans unga elever redan passerat honom i skicklighet och kan jonglera med fler än de sex föremål han magiskt nog håller i luften.

- Lärare och föräldrar är fulla av beundran för barnen som tar del av våra kurser och seminarier, berättar han. Eleverna utvecklar sin koncentrations- och koordinationsförmåga även inom andra ämnen när de jonglerar eller utför andra cirkuskonster hos oss.

Det är möjligt att jonglering inte löser den arabisk-israeliska konflikten men alla deltagare är övertygade om att detta är ett sätt att öppna sina sinnen för nya intryck och att överbrygga svårigheter.

- Det är också trevligt att se unga personer, och inte fullt så unga personer, lära sig sträva mot ett av våra mål; "artistiskt utbyte mellan alla artister, oberoende av politisk tillhörighet, ras eller trosbekännelse", säger Orit Nevo.

Utöver seminarier i Israel, tog sig the Free Dome Project till den arabiska staden Umm el-Fahm under flera dagar förra året för att spela teater, framföra och lära ut cirkuskonster åt barn samt spela cabaretcirkus för de vuxna med stor framgång. Fler samarbetsplaner finns för detta år. I våras fick de besök av utländska artister och mängder av folk kom till föreställningarna.

De nedslagna pålarna som håller de hårt spända repen på plats cirka tio centimeter ovanför marken, ger modiga besökare en möjlighet att själva pröva på att gå på lina. Föreställningen kan börja!

Janet Mendelsohn Moshe är frilansjournalist som skriver för Menorah från Israel.
Foto: Tal GlikTextlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.