Arkiv
Förenade Israelinsamlingen Keren Hayesod
Reportage
Data-Forskning-Medicin
Ekonomi
Kultur
I bokhyllan
I skivstället
Sport
Krönikor
Ståndpunkten
Israeliana
Myter och fakta
Judiska symboler
Organisationer
Länktips
Övriga rubriker

Förstasidan
Senaste numret

Menorah
Läsvärt ur kvartalstidskriften Menorah från och om Israel

ReportageMedlidande
- Noas väg till fred

Israeliska sångerskan Noa säger sig leva på en hoppfull liten ö som är omgiven av en krisdrabbad och stormig ocean. Hon ser det därför som sin uppgift att öka förståelsen mellan judar och palestinier.

- Jag är säker på att det en dag ska bli fred i Israel och att judar och palestinier ska kunna leva sida vid sida, säger hon. Av Johan Tollgerdt

Noa är en av Israels och Medelhavsländernas mest populära sångerskor sedan tio år tillbaka. Men hon vägrar bestämt definiera om nya CD: n Now passar bäst in i världsmusik- eller popfacket. Hon avfärdar diskussionen med att hon är en singer/songwriter som vill beskriva vår tids världshändelser genom sin musik. Givetvis blundar hon inte för de många blodiga konflikter som utspelar sig på flera håll i världen. Men hon koncentrerar sig på det spända läget i Mellersta Östern.

- Just nu känns det oerhört viktigt att öka dialogen mellan judar och palestinier. Vi behöver förstå dem och de behöver förstå oss, säger Noa.

På CD:n har Noa uteslutit nyckelord som krig, fred, palestinier och judar, ändå beskriver skivan den värld av ovisshet som präglar Mellersta Östern sedan många år. Noa tror att man måste dra ett streck över allt hemskt som skett i Israel under de senaste åren.

- Vi måste glömma, annars kan vi inte gå vidare, säger hon och tillägger att det innebär att både palestinier och judar måste vara beredda att kunna dela.

- Vi kan inte få allt land. Men det kan inte palestinierna heller, säger hon.

Noa Noa, som egentligen heter Achinoam Nini, föddes i Israel 1969. Mor- och farföräldrarna var invandrare från Jemen, ett land som präglat mycket av Israels musikaliska värld de senaste decennierna.

När hon var två år gammal flyttade familjen till New York där hon fick växa upp och studera. Det sägs att hon startade med musiken redan året därpå. Föräldrarna lät henne sjunga med en morot i handen. Den blev hennes första mikrofon. När hon var sju, skrev hon sin första sång.

Vid sjutton års ålder återvände Noa ensam till Israel.

- Det var kärleken till mitt födelseland som fick mig att vilja dra hem, trots allvaret och det spända läget, poängterar hon med en massa snabba gester.

Ögonen lyser av passion. Liksom alla israeliska flickor fick hon göra militärtjänst men kunde samtidigt utveckla sin sång. Vid sidan av den är hon också en skicklig gitarrist och har studerat vid en känd musikskola i Israel. Det var där hon träffade sin blivande ackompanjatör Gil Dor som har skrivit många sånger på Now.

1993 Gjorde Noa sin första cd och två år senare slog hon igenom med dunder och brak i alla Medelhavsländerna med sången I don't know. Samtidigt fick hon ett efterlängtat skivkontrakt med legendariska Geffen Records i USA.

Hon sjunger nu inte bara på hebreiska och engelska, utan även på franska och spanska.

Noa har uppträtt för en rad personligheter som påven, Bill Clinton, Steven Spielberg och Yitzhak Rabin. Hon har showat med Carlos Santana, Sting och Sheryl Crow och har sålt flera miljoner skivor av sina sju album.

Men bredvid det hon kallar för den glamorösa sidan av karriären finns ett konkret samarbete med palestinska artister.

Noa berättar med glädje om sin duett med den populära sångerskan Mira Awad. På den nya skivan har de gjort en sprudlande elektronisk cover av gamla Paul McCartney och John Lennon-låten We can work it out.

Noa har även gett konserter tillsammans med Khaled från Algeriet och palestinska Radio Derwisch. Bandets ledare Bill Salame, som är palestinsk flykting från Libanon, är känd för sitt utbredda hat mot Israel. Men efter ett möte med Noa ändrade han sin ståndpunkt.

- Vi upplyste honom om Israels historia och vår syn på utvecklingen i landet. Han gav oss i sin tur sina intryck. Nu är vi goda vänner och kan du tänka dig, säger hon, Bill har tillägnat min lille tvåårige son Ayehli sin nya skiva, säger hon och ler belåtet.

Det är beviset på att Noas musikaliska verksamhet leder någon vart. Hon säger själv att man inte får ha för höga ambitioner och tro att folk ska sluta hata varann genom att knäppa med fingrarna.

- Jag tror att man måste ta en människa i taget och ha stort tålamod, kommenterar hon.

För Noa Går vägen till fred först och främst via människors känsloliv. Hon understryker därför betydelsen av att kunna känna medlidande med andra. Just det går som en röd tråd genom sångerna på Now.

I Hawk and sparrow där hon sjunger duett med den afrikanske världsmusikern Lokua Kanza, är hon mer konkret. Texten uttrycker skarp kritik mot alla de människor som inte längre kan känna medlidande med andra, utan har stoppat sitt känsloliv.

- Jag har inget tålamod med de judar eller palestinier som inte kan känna medlidande och vill inte ha med dem att göra, säger Noa med skärpa i rösten.

Hon tillägger att om man däremot kan få människor att känna medlidande kan blodbadet i Mellersta Östern upphöra betydligt snabbare än genom att vänta på att politikerna ska hitta en lösning.

Men Noa möter samtidigt skarp kritik, främst från högerextremister i Israel. Hon har hotats till livet och uppmanats att genast avsluta dialogen med palestinierna. Men hon struntar i deras krav. Hon säger sig inte vara rädd.

- Rädsla står inte inskrivet i min planeringskalender, säger Noa och menar att för varje invånare i Israel som talar negativt om hennes verksamhet finns det minst två som uppskattar den.

- Jag har växt upp med så mycket kärlek från min familj, säger hon, att det har givit mig en stor styrka inombords och den vill jag dela med mig av till andra.

Johan Tollgerdt är frilansjournalist.
Artikeln har tidigare varit införd i Göteborgs Posten.Textlänkar
Till nästa artikel (i detta nummer)
Till föregående artikel (i detta nummer)
Till framsidan
Till arkivet© Detta material är skyddat av lagen om upphovsrätt. Eftertryck eller annan kopiering får endast ske med skriftligt tillstånd från redaktionen och med angivande av författare och källan.